Στρατηγός Κωσταράκος για την υπουργοποίηση Αποστολάκη: «Ο κ. Τσίπρας μιμείται στις επιλογές του τον κ. Ερντογάν»

Η επιλογή Αποστολάκη «παραβιάζει κατάφωρα την αρχή του πολιτικού ελέγχου των ΕΔ, ενός από τους θεμελιώδεις πυλώνες της δημοκρατίας και συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Με ανάρτησή του  ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχάλης Κωσταράκος.χαρακτηρίζει «εγκλημα» την υπουργοποίηση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

«Οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Αποστολάκης τελικά ενέπλεξαν στον πολιτικό ελιγμό επιβίωσής τους τις ΕΔ, δίνοντας τους ρόλο στην πολιτική σκακιέρα. Δεν είναι θέμα εθνικής ομοψυχίας, εθνικής Άμυνας ή θέμα του Ναυάρχου Αποστολάκη μέχρι να υπουργοποιηθεί. Είναι απόλυτη και ξεκάθαρη μικροπολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της στόχων. Τίποτα περισσότερο. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος ή για μερικούς έγκλημα», αναφέρει ο Μιχάλης Κωσταράκος, σημειώνοντας σε άλλο σημείο ότι… κατά τα λοιπά ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι ένας ικανότατος επαγγελματίας.

Η ανάρτηση Κωσταράκου

Ο κ. Μιχάλης Κωσταράκος, μεταξύ άλλων, αφού υπενθυμίζει πρόσφατηα ανάρτησής του, όπου σημείωνε την ανάγκη οι  Ένοπλες Δυνάμεις να μείνουν  έξω από το κάδρο των πολιτικών σκοπιμοτήτων συνεχίζει

«Δυστυχώς όμως, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του προτίμησαν να αγνοήσουν (αν φυσικά την διάβασαν, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλω) την παρέμβασή μου. Λογικό, ίσως και για κάποιους αναμενόμενο, αφού φέρονται, όπως αναφέρθηκε στα ΜΜΕ, να είχαν ήδη αποφασίσει σε δείπνο στο σπίτι μεγαλοεπιχειρηματία στην Εκάλη από την 18 Δεκ 18 να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του κ. Καμμένου από τον κ. Αποστολάκη. Αλλά ακόμη και αν δεν το είχαν ήδη αποφασίσει, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι και πάλι δεν θα την λάμβαναν υπόψη τους. Είναι καθαρά ζήτημα αλαζονείας της εξουσίας. Είναι η ίδια αλαζονεία, που τους έκανε να αγνοήσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού και να προχωρήσουν στην προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Κατόπιν αυτού, θεωρώ ότι είναι αρκούντως αδίστακτοι ώστε να μην διστάσουν να εμπλέξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) στους μικροπολιτικούς τακτικισμούς τους.

Ο πρωτοφανής αυτός ελιγμός, που παραβιάζει κατάφωρα την αρχή του πολιτικού ελέγχου των ΕΔ, ενός από τους θεμελιώδεις πυλώνες της δημοκρατίας, συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αντιθέτως συνηθίζεται σε καθεστώτα με αντιδιαμετρικά διαφορετική αντίληψη περί δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα η γειτονική μας Τουρκία (οι σημερινές ανακοινώσεις των Τούρκων ότι ο κ. Τσίπρας μιμείται στις επιλογές του τον κ. Ερντογάν, ο οποίος όρισε ως Υπουργό Άμυνας τον πρώην ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Ακάρ, μάλλον δεν πρέπει να κάνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι). Γιατί όμως προτιμήθηκε ο ελιγμός αυτός;

Κατ’ αρχήν, με την υπουργοποίηση Αποστολάκη (κατά τα λοιπά ικανότατου επαγγελματία) εξασφαλίζεται η ασυλία Καμμένου για το διάστημα της παρούσης Βουλής για ότι έχει να κάνει με εξοπλιστικά ή άλλα λειτουργικά θέματα, επιλογές και δαπάνες. Κανένας άλλος πολιτικός ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εγγυάτο συνέχεια και κάλυψη. 

[…]

Κατά δεύτερον, παρόλη την δήλωση του κ. Αποστολάκη ότι επιζητά την συνεργασία όλων των κομμάτων και ότι συνεχίζει ως στρατιώτης να είναι μακριά από την πολιτική (κάποιος πρέπει να του υπενθυμίσει ότι είναι πλέον διορισμένος υπουργός μιας μονοκομματικής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι υπερκομματικός εκπρόσωπος του ελληνικού λαού), καταφεύγοντας στον ελιγμό και τον διορισμό αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύει ότι πρέπει και μπορεί να ελέγχει τις ΕΔ, γεγονός που στα μάτια τους φαντάζει σημαντικό εν όψει εκλογών. Οι ΕΔ ανήκουν στο Έθνος και πρέπει να παραμένουν έξω από το κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και των μικροκομματικών διενέξεων μη θυσιαζόμενες στον βωμό των όποιων προσωπικών και μη, φιλοδοξιών. Στο παρελθόν, εξαίρετοι απόστρατοι Αξιωματικοί, εκλεγμένοι και μη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ανάληψης υπουργικού θώκου, ακόμα και σε αυτό το ΥΠΕΘΑ. Ποτέ όμως φορώντας ακόμα στολή, ποτέ μεσούσης πολιτικής κρίσης αυτών των διαστάσεων, ποτέ σε κυβέρνηση που διανύει την τελευταία φάση της θητείας της και ποτέ σε μια η οποία κατηγορείται από το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού για εθνική προδοσία. Και κατά τρίτον, με τον τρόπο αυτό ικανοποιούνται τόσο οι παρούσες όσο και οι όποιες μελλοντικές φιλοδοξίες του κ. Αποστολάκη, οι οποίες είναι απόλυτα θεμιτές.»