Μετά την τελευταία παράσταση που έδωσαν ως συγκυβερνήτες οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν με βάση τον σχεδιασμό των δύο (πρώην) εταίρων.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτό που συνέβη χθες, είναι ότι με τις ψήφους των τεσσάρων των ΑΝΕΛ (δύο βουλευτών και δύο υπουργών) ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει την εξουσία για λίγο ακόμη και θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο δε Πάνος Καμμένος δεν θα χάσει τα δικαιώματα αρχηγού κόμματος μέσα στη Βουλή, ως τις εκλογές.
Ο πρωθυπουργός θα γίνει υπέρμαχος της σύγκλισης των κεντροαριστερών δυνάμεων, απαλλαγμένος από το ακροδεξιό, λαϊκιστικό βαρίδι των ΑΝ.ΕΛ. και ο τέως υπουργός Αμυνας θα προσπαθήσει να ξεχαστεί το ότι είναι εκείνος που επιτρέπει τη συμφωνία των Πρεσπών δανείζοντας βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και σώσει τον ίδιο και το κόμμα του.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Ο μεν κ. Τσίπρας δεν πέτυχε ενίσχυση των δυνάμεών του και κυβερνητική διεύρυνση. Οι ΑΝ.ΕΛ.εξακολουθούν να είναι αυτοί που τον κρατούν στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Και παρά το γεγονός ότι θα επιχειρήσει -ήδη επιχειρεί- να εμφανιστεί ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, απλώς παίρνει μία μικρή παράταση. Το σενάριο των τριπλών εκλογών του Μαΐου εξακολουθεί να είναι το βασικό σενάριο.
Ο κ. Καμμένος με την «ηρωική έξοδο» που έστησε θα προσπαθήσει να βρεθεί και απέναντι στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει το ακροατήριό του, Ωστόσο έχει εγκλωβιστεί και αποδυναμωθεί.
Το χρονικό
Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πάνο Καμμένο και την αποχώρηση των… μισών ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση (οι άλλοι μισοί είναι «χρήσιμοι» για να προχωρήσει το συμφωνημένο σχέδιο), ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης για να συνεχίσει να κυβερνά ως τον Οκτώβριο του 2019, όπως ο ίδιος είπε.
Είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Πάνου Καμμένου και θα κάνει δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη του και ανακοίνωσε ότι ο νέος αρχηγός Εθνικής Αμυνας θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.
Λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την κυβέρνηση και δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, επειδή, όπως εξήγησε, «σε αυτήν υποκρύπτεται η ψήφος εμπιστοσύνης στη συμφωνία των Πρεσπών».
Οι Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου ο κ. Καμμένος προανήγγειλε τη διαγραφή όσων υπουργών ΑΝ.ΕΛ. παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά την αντίθετη κομματική γραμμή, εννοώντας την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. Η απόφαση αυτή όμως δεν δεσμεύει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι (δεν είναι υπουργοί), οι οποίοι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Βεβαίως, επειδή δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας επιτρέπει στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, παραμένοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Και αυτό επειδή αν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. τον διέγραφε θα έμενε χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή.
Τους έχει ήδη εξασφαλίσει
Το σχέδιο, προβλέπει και ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης με 145+6 βουλευτές στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, αφού εκτιμά – κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν ότι έχει διασφαλίσει- ότι έχει ήδη τις 151 ψήφους που απαιτούνται, με την ανοχή των ΑΝ.ΕΛ. Θα στηριχθεί στους Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Β. Κόκκαλη, Κ. Ζουράρι από τους ΑΝ.ΕΛ., την Κ. Παπακώστα, που είναι ανεξάρτητη και τον Σπ. Δανέλλη, από το Ποτάμι, ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και θα στηρίξει την κυβέρνηση αν κινδυνεύει εξαιτίας της συμφωνίας με τους γείτονες, παρά το γεγονός ότι το Ποτάμι ξεκαθάρισε χθες ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο κ. Σαρίδης, της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος ψήφισε τον Προϋπολογισμό και ο πρωθυπουργός τον υπολόγιζε στα «ναι», δήλωσε χθες ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ δεν θα ψηφίσει και υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Από την Ενωση Κεντρώων λέγεται ότι δεν είναι απίθανο να αλλάξει και πάλι θέση.
Τα ανταλλάγματα
Τίποτε, χωρίς ανταλλάγματα, βεβαίως, προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο deal. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Παπακώστα αναμένει την αναβάθμισή της σε υπουργό Δημόσιας Τάξης στον επικείμενο ανασχηματισμό και φυσικά θα έχει μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζουράρις αναμένεται να συνεχίσει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, που αφήνει λόγω υποψηφιότητας στις δημοτικές εκλογές η κ. Νοτοπούλου. Υπουργοποίηση και θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχει κανονίσει και ο κ. Παπαχριστόπουλος, θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στην κ. Κουντουρά, η οποία προφανώς και παραμένει στη θέση της στον ανασχηματισμό, την αναβάθμισή του στην κυβέρνηση αναμένει και ο κ. Κόκκαλης, ενώ ο Σπ. Δανέλλης αναμένεται να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, σε περιφέρεια που έχει επιλέξει ο ίδιος.