Εγκρίθηκε η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων

Με 81 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά εγκρίθηκε η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μετά τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπιών, για Συνταγματική αναθεώρηση,  για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας, το οποίο πλέον είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα σήμερα,  ο Ζόραν Ζάεφ είχε καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τον επικεφαλής του αλβανόφωνου BESA, Μπιλιάλ Κασάμι, που διαθέτει δύο βουλευτές, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την τελική έγκριση της συνταγματικής τροποποίησης και του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και την ανακοίνωση των 8 πρώην βουλευτών του VMRO-DPMNE που ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν εκ νέου τις τροποποιήσεις, ξεκίνησε η συνεδρίαση, υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Πάντως, στη συνεδρίαση δεν μετείχαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE. 

Κατά τη  συνάντηση Ζάεφ – Κασάμι, οι δυο τους κατέληξαν σε λύση σε ζητήματα που αφορούν στη διατύπωση της υπηκοότητας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι απαιτήσεις του κόμματος Besa θα ενσωματωθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, στο οποίο η ιθαγένειά τους θα είναι διαφορετική και όχι «Μακεδονική». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα υπάρχει στο Σύνταγμα της χώρας.