Περιμένοντας να δει τι ακριβώς θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση των οργάνων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αύριο το πρωί,το Μαξίµου δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τις κινήσεις του επόµενου διαστήµατος. Ωστόσο επαναλαµβάνει σταθερά ότι οι 151 υπάρχουν και θα φαίνονται σε κάθε κρίσιµη ψηφοφορία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το protothema.gr πληροφορίες αναφέρουν πως έχει προταθεί θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρα.
Σύντομα βέβαια αναμένεται και ένα κρίσιμο τετ-α-τετ Τσίπρα Καμμένου, η ημερομηνία του οποίου προς το παρόν παραμένει άγνωστη.
Παιχνίδια με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Η μέχρι τώρα στάση του πρωθυπουργού, αλλά και αρκετών κυβερνητικών στελεχών, δείχνουν προς το σενάριο εργαλειοποίησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή της «παρδαλής» κύρωσής της από 151 βουλευτές, οι οποίοι υπολογίζεται πως θα προκύψουν από τις δεξαμενές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποταμιού και ίσως της Ένωσης Κεντρώων.
H ψήφιση της Συμφωνίας θα δώσει το «πάτημα», για ένα χρονικό διάστημα, στην κυβέρνηση να κάνει χρήση του επιχειρήματος ότι εκπροσωπείται από μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή συνταγματικά να προχωρήσει έως τις κάλπες (όσο πιο κοντά γίνεται στον Μάιο)
Από το Μαξίμου, ξεκαθαρίζουν βέβαια ότι αυτό δεν σηµαίνει ότι οι 151 θα είναι οι ίδιοι κάθε φορά.∆ηλαδή η πλειοψηφία που θα σχηµατιστεί για τη Συµφωνία των Πρεσπών θα είναι διαφορετική από µια πιθανή πλειοψηφία που θα συγκροτηθεί για να απορρίψει µια πρόταση µοµφής ή για να υπερψηφίσει µια πρόταση εµπιστοσύνης. Η διευκρίνση αυτή συνδέεται µε τη βούληση της κυβέρνησης να µη δηµιουργηθούν παρανοήσεις, π.χ., µε βουλευτές του Ποταµιού που θα ήθελαν να ψηφίσουν το «Μακεδονικό», χωρίς όµως να στηρίζουν την κυβέρνηση σε άλλες ψηφοφορίες.
Στο µεταξύ θα ασκεί πιέσεις προς τη ΝΔ που ζητά «παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη µέρα εδώ και τρία χρόνια», να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει το Σύνταγµα καταθέτοντας πρόταση µοµφής.
Όλα τα σενάρια
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια για τις επόµενες κινήσεις της. Οπως, για παράδειγµα, εάν έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει µια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. «Μην ανησυχείτε» απαντούν σιβυλλικά κυβερνητικοί παράγοντες, αφήνοντας όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά.
Σε κάθε περίπτωση, µε βάση όλα όσα είπε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας στην Κουµουνδούρου ο πρωθυπουργός, το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα προσηλωθεί και στην προώθηση σηµαντικών ρυθµίσεων που συνδέονται µε την κοινωνική πολιτική της. Από τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία και Εφορία και τον νέο νόµο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έως την επιδότηση ενοικίου και την αύξηση του κατώτατου µισθού συγχρόνως µε την κατάργηση του υποκατώτατου µισθού.
Οι αντιδράσεις από τους ΑΝΕΛ
Το Μέγαρο Μαξίµου παρακολουθεί µε ιδιαίτερη προσοχή και τις αντιδράσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ, που δείχνουν πως κλυδωνίζονται εν όψει εξελίξεων.
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη, η οποία, αν και δεν έχει βουλευτική έδρα, εµφανίστηκε απρόθυµη να ακολουθήσει τον Π. Καµµένο στη µεγάλη έξοδο από την κυβέρνηση. Επίσης, ο Θ. Παπαχριστόπουλος επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι και τη Συµφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει και τη συνέχιση της κυβερνητικής θητείας θα υποστηρίξει εάν χρειαστεί.
«Το καλύτερο»
Επίσης προκαλεί αίσθηση η διαπίστωση πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιµετωπίζουν ως προδιαγεγραµµένη τη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας. «Το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν αυτό το πολιτικό διαζύγιο να ολοκληρωθεί µε έναν ήρεµο, ώριµο και πολιτισµένο τρόπο» σχολίασε στο «Κόκκινο 105,5» ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ενώ ο Νίκος Φίλης εµφανίστηκε βέβαιος ότι «το κυβερνητικό έργο θα ολοκληρωθεί και δεν θα χαθεί η ευκαιρία που άνοιξε τον Αύγουστο να καλυτερέψει η ζωή χιλιάδων πολιτών».