Ζωή Ράπτη: Όπως κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και θα χάσει. Με τη διαφορά ότι τώρα έχει προξενήσει αληθινή ζημιά στη χώρα

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Η Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της πρώην Β’ Αθηνών, Ζωή Ράπτη, μιλάει στο PolitisOnline και την Αθηνά Κοροβέση σε μία συνέντευξη για την επικαιρότητα.

Από την Νοvartis, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Από ζητήματα περιβάλλοντος, έως τον Πολιτισμό. Από τα εγχώρια, στα διεθνή. Και από το χθες, στο σήμερα. Και συγκεκριμένα στην έναρξη του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται στο διάστημα 14-16 Δεκεμβρίου 2018.

Η δικηγόρος Ζωή Ράπτη, με το πλούσιο βιογραφικό και με λόγο βαρυσήμαντο, από το 2016 έχει αναλάβει επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είναι μέλος του Τομέα Υγείας και του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος.

Στις επόμενες εκλογές επιλέγει την αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο, παρά την πολύχρονη δράση της στην Αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως μας λέει, νιώθει χρέος της να προσπαθήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι για το οποίο εμπνέεται, τόσο από την ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και από τον κόσμο που στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις την παράταξη της ΝΔ.

Την “αληθινή και τεράστια ζημιά” που έχει προξενήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα τονίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί η Ζωή Ράπτη, σημειώνοντας ότι η “συνταγή” του το κυβερνώντος κόμματος με την οποία ανέβηκε στην εξουσία είναι “ψέματα, σκανδαλολογία και υποσχέσεις”.

Δεδομένης της ειδίκευσής της σε θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, με εμπειρία δεκαετιών στο συγκεκριμένο αντικείμενο την περίοδο που υπηρετούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στο «Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας», η Ζωή Ράπτη τοποθετείται επί της ανακοίνωσης του υφ. Περιβάλλοντος αναφορικά με τις εξαγγελίες του για την ανάπλαση της Αθήνας.

Όπως το Περιβάλλον, ένα άλλο ζήτημα με το οποίο καταπιάνεται η Γραμματεία της οποίας ηγείται, είναι ο Πολιτισμός. Η κ. Ράπτη, ερχόμενη καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες,  μας εξηγεί κατά πόσο ενδιαφέρεται ο Έλληνας για τον συγκεκριμένο τομέα. Ένα ζήτημα που για το 2018 αποτέλεσε προτεραιότητα για την Ε.Ε., καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφιέρωσε τη χρονιά στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασής της με τους πολίτες, η Ζωή Ράπτη έρχεται σε επαφή και με θρησκευτικές οργανώσεις, και για αυτόν τον λόγο, μία ερώτηση που αφορά στο μέλλον της “ιερής συμφωνίας”, όπως έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ  Κράτους και Εκκλησίας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την συνέντευξη.

Οδεύοντας προς το κλείσιμο του έτους, ένα από τα ζητήματα των ημερών, που αφήνει το δικό του στίγμα στη διεθνή ειδησεογραφία, είναι το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”. Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές η κ. Ράπτη βρισκόταν ανάμεσα στα ονόματα του Ευρωψηφοδελτίου του κόμματός της, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η θέση της κατά τα έτη 2012-2014 ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR). Δεδομένης της ενασχόλησής της με τα ευρωπαϊκά θέματα, τοποθετείται για τα “Κίτρινα Γιλέκα” και τις προεκτάσεις του κινήματος.

Τέλος, η Ζωή Ράπτη μας μιλάει για το ασφαλιστικό ζήτημα, το διαχρονικό “αγκάθι” όλων των κυβερνήσεων, και κατ΄επέκταση για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με την Ελλάδα να δυσφημείται για τις “επιδόσεις” μέσω δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο. Δύο ζητήματα για τα οποία αρθρώνει σχεδόν καθημερινό δημόσιο λόγο, και για τα οποία δηλώνει αισιόδοξη επί μίας μελλοντικής κυβέρνησης ΝΔ.

“Θα τα καταφέρουμε” δηλώνει η Ζωή Ράπτη στη συνέντευξη που ξεκινά ευθύς αμέσως, και στην οποία μας μιλάει για το θέμα της ημέρας για το κόμμα της, τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

1) Πριν λίγους μήνες κάνατε λόγο για “αντιδημοκρατικό οδοστρωτήρα του ΣΥΡΙΖΑ”,  στοχοποιώντας την κυβέρνηση ότι προεξοφλεί δικαστικές αποφάσεις, με αφορμή την υπόθεση Novartis. Ισχυρίζεστε το ίδιο και σήμερα, αναφορικά με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη στιγμή που το κόμμα σας και ο Αντιπρόεδρός σας, ζητούν παρέμβαση της Δικαιοσύνης;

Όπως έχει ήδη διευκρινίσει η ΝΔ ζητείται να ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη κάτι που ήδη κατά ένα μέρος έχει ελεγχθεί και μάλιστα σε προκαταρκτικό επίπεδο! Μέχρι τώρα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι έωλες ενδείξεις, τόσο αστήρικτες ώστε δε στοιχειοθετούν λόγους ούτε για σύσταση για προανακριτικής.

2) Η ΝΔ μίλησε ταυτόχρονα για φιάσκο, αλλαγή ατζέντας και σκανδαλολογία για το πόρισμα. Προσπαθεί να πετύχει τη «θυματοποίησή» της στα μάτια των πολιτών επικαλούμενη όλα τα παραπάνω;

Όχι. Απλά, όπως πάντα, προσπαθεί να πει την αλήθεια στον λαό. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

3) Από την άλλη, πόσο σας προβληματίζει μία τέτοια κατάσταση και τί πιστεύετε ότι θα δούμε μέχρι τις εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με ψέματα, σκανδαλολογία, υποσχέσεις επί παντός, παροχές στα χαρτιά για όλους και καλλιέργεια διχαστικού κλίματος. Όπως ανέβηκε στην εξουσία έτσι και θα την χάσει – με τη διαφορά ότι τώρα έχει προξενήσει αληθινή και τεράστια ζημιά στη χώρα.

4) Με αφορμή την ανακοίνωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος για ανάπλαση της Αθήνας με την κατεδάφιση ακόμα και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, και λόγω της ειδίκευσή σας σε θέματα δικαίου του περιβάλλοντος και της χωροταξίας, πόσο εύκολο είναι να δούμε το τοπίο της Αθήνας, της Αττικής και κατ’ επέκταση πολλών περιοχών της χώρας να βελτιστοποιείται; Kαι κατά πόσο αυτό αποτελεί μία προτεραιότητα, τόσο για εσάς όσο και για το κόμμα σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι υπόσχεται πράγματα που δεν έχει καν σχεδιάσει και προγραμματίσει. Η ΝΔ έχει ως προτεραιότητά της το περιβάλλον και τη χωροταξία – το έχει επανειλημμένα αποδείξει αυτό με πλειάδα έργων και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Άλλωστε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επί σειρά ετών διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Και εξ αυτού του λόγου η βελτίωση της ζωής των πολιτών στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην περιφέρεια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας.

5) Καθότι στις Ευρωεκλογές του 2014 ήσασταν υποψήφια, θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις. Πιστεύετε ότι τα “Κίτρινα Γιλέκα” αποτελούν τη θρυαλλίδα ενός επαναστατικού κύματος με παρόμοια αιτήματα σε όλη την Ευρώπη;

Ναι αποτελούν. Όλα τα κινήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις και ανατροπές αν η εξουσία δεν τείνει ευήκοα ώτα στην κοινωνία. Το ζήτημα δεν είναι να καταδικάζουμε τις κοινωνικές διεργασίες και τα φαινόμενα αλλά να ανταποκρινόμαστε σε αυτά με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες πολιτικές. Ο κ. Μακρόν έπραξε άριστα που ανέβαλε την επιβολή της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

6) Με αφορμή το παραπάνω, και καθώς έχετε αναφερθεί πολλές φορές στην υπερφορολόγηση στη χώρα μας, εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να μειώσει τους φόρους, φοβάται μία έκρηξη από την κοινωνία;

Η ΝΔ θα μειώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα και θα αντιμετωπίσει επιτυχώς την απειλή της ανεργίας. Πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία κι όλα όσα πρεσβεύει τα έχει πράξει στο παρελθόν. Θα τα καταφέρουμε.

7) Δεδομένου ότι έρχεστε σε επαφή με θρησκευτικές οργανώσεις, ένα από τα θεματικά αντικείμενα της Γραμματείας σας, ποιο κλίμα εισπράξετε όλο αυτό το διάστημα για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερωνύμου, και δεύτερον, ποια η εκτίμησή σας για το μέλλον του ακανθώδους ζητήματος του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας;

Η στάση μου αλλά και της ΝΔ στο ζήτημα των σχετικών πρωτοβουλιών που πήρε στο πόδι, με ιδεολογικές αγκυλώσεις και αντιθρησκευτικό πνεύμα ο κ. Τσίπρας, είναι αρνητική. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κόψει τον πολύτιμο δεσμό της με την Ορθοδοξία.

8) H δημογραφική “βόμβα” που απειλεί τη χώρα μας δεν μπορεί παρά να προβληματίζει. Εκτός αυτού φτάνει και στα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το δημοσίευμα στην Washington Post. Έχετε επισημάνει το δημογραφικό πρόβλημα σε παρεμβάσεις σας, αναφερόμενη μάλιστα σε στοιχεία για τη δραματική μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας ως το 2050, με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Θα υπάρξουν παροχές και έμπρακτη ενίσχυση από μία ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ για υποστήριξη των άτεκνων ζευγαριών αλλά και ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων;

Ο πρόεδρός μας κ. Μητσοτάκης έχει αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα και έχει δεσμευτεί για αυτές τις πολιτικές. Συγκεκριμένα θα νομοθετηθεί αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον θα επανακατανεμηθούν στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες τα ποσά που ο ΣΥΡΙΖΑ τους αφαίρεσε το 2018. Τέλος αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, γι΄ αυτό και θα παρέχεται στα νέα ζευγάρια κουπόνι ύψους 180 ευρώ για 10 μήνες το χρόνο ανά παιδί για τον σκοπό αυτό εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

9) Έχετε δηλώσει ότι “θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή αποτίμηση του ασφαλιστικού συστήματος, για το τί συντάξεις θα δοθούν σε βάθος χρόνου”. Πώς θα επιτύχετε κάτι τέτοιο όταν το ασφαλιστικό αποτελεί διαχρονικό “αγκάθι” για όλες τις κυβερνήσεις;

Υγιές ασφαλιστικό χωρίς πάταξη της ανεργίας και αναχαίτιση της ύφεσης δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό αναφέρθηκα προηγουμένως και στο μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας – κάτι που είχε ήδη ανατείλει στον ορίζοντα την περίοδο που ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα για να διαλύσει ό,τι είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

10) Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης στον Πολιτισμό, καθώς έρχεστε σε επαφή και με πολιτιστικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφιέρωσε το 2018 στην Πολιτιστική Κληρονομιά. Μετρώντας αντίστροφα για το νέο έτος, ποια είναι η δική σας αίσθηση από την ελληνική κοινωνία; Αφιέρωσε και η ίδια χρόνο από την καθημερινότητά της στον Πολιτισμό;

Η ελληνική κοινωνία, που τόσο έχει συκοφαντηθεί και από παράγοντες του εξωτερικού αλλά και από μια αυτοχρισθείσα ελίτ σνομπιστών ασχολείται με τον Πολιτισμό και μάλιστα σε πολλαπλάσιο βαθμό από το γενικώς νομιζόμενο. Αρκεί να πάτε μια βόλτα σ’ ένα μουσείο ή σε αρχαιολογικό χώρο τις ημέρες που επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος για να καταλάβετε τι εννοώ.

11) Τί βήματα επιδιώκετε, και ως κόμμα και ως πολιτικό πρόσωπο, να κάνετε στον συγκεκριμένο τομέα;

Να αναδείξουμε τους ανεκτίμητους θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδας, του Βυζαντίου και του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού. Αυτά είναι βατήρες για άλμα προς ένα καλύτερο μέλλον.

12) Οδεύοντας προς το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινάει σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, τί να περιμένουμε;

Τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου θα ανοίξει και θα ολοκληρώσει ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας θα έχουμε την διεξαγωγή της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Γραμματέα του Κόμματός μας, καθώς και των νέων μελών της Πολιτικής μας Επιτροπής για την επόμενη διετία και παράλληλα θα ψηφιστούν οι καταστατικές προσθήκες/τροπολογίες που θα εγκρίνει η πλειοψηφία των συνέδρων. Επίσης υπό τον τίτλο «Ανοικτό Κόμμα-Ανοικτό Βήμα» θα πραγματοποιηθούν θεματικές ομιλίες από συγγραφείς, καθηγητές, επιχειρηματίες και πρώην υψηλόβαθμα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος υπό τον τίτλο «Παράλληλο Πρόγραμμα Συνεδρίου» θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν το Γραφείο Τύπου-Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, οι Γραμματείες του Κόμματος και το Μητρώο Στελεχών.

13) Τέλος, γιατί προτιμήσατε την κάθοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου έχετε πολύχρονη δράση;

Θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω κεντρικά. Νιώθω ότι έχει κλείσει ο κύκλος της προσφοράς μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οφείλω να προσπαθήσω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε αυτό και για αυτό με εμπνέει η ηγεσία του κόμματος, ο αξιοθαύμαστος και σκληρά αγωνιζόμενος κόσμος που στηρίζει το κόμμα και σχετικά με ενθαρρύνουν οι φίλοι και ψηφοφόροι που βρίσκονται δίπλα μου σ’ αυτά τα χρόνια της δημόσιας παρουσίας και προσφοράς.

Κυρία Ράπτη, σας ευχαριστώ θερμά.