Σταυρώνει Ιερώνυμο για να … αναστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα «χαρακώματα» βρίσκεται η Εκκλησία, με τη συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας να απορρίπτουν τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και το Πατριαρχείο να ετοιμάζεται να στείλει «σκληρή απάντηση» στους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Πολλοί Ιεράρχες θεωρούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπεσε «αφελές θύμα» των σχεδιασμών του Αλέξη Τσίπρα που επιχειρεί με κάθε τρόπο να συσπειρώσει στο Αριστερό ακροατήριό του στην προοπτική των εκλογών. «Παρέσυρε και σταύρωσε τον Αρχιεπίσκοπο με το φιλί του Ιούδα για να πετύχει τους σκοπούς του», ανέφερε χαρακτηριστικά στον κύκλο του κορυφαίος Μητροπολίτης, που αντιδρά στη συμφωνία.

Βγαίνει κερδισμένος

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός «βγαίνει κερδισμένος» από την ιστορία αυτή, είτε τελικά περάσει είτε όχι η συμφωνία του με τον Ιερώνυμο. Και αυτό γιατί από την όλη αναταραχή του «εκκλησιαστικού» είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως «εκσυγχρονιστής» που επιχειρεί «ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους», θέμα που συγκινεί ένα ευρύτερο κοινό σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί το «εκκλησιαστικό» ως ευκαιρία να αναδείξει τη ρητορική του Μαξίμου κατά της Νέας Δημοκρατίας την οποία κατηγορεί ότι «έχει μόνιμη έγνοιά το πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση ακόμα και σε εκσυγχρονιστικές πολιτικές της».

Πυρά κατά του Αρχιεπισκόπου

Η κατάρρευση της «Ιερής συμφωνίας» του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό πυροδότησε χθες νέα κόντρα της κυβέρνησης με τη ΝΔ ενώ οι Ιεράρχες συνεχίζουν τα πυρά κατά του Αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου ανέρχονται σε 7 ενώ οι υπόλοιποι 74 βρίσκονται στην «αντιπέρα όχθη».

Ιεράρχες εκφράζουν φόβο ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει ως φόντο τη θρησκευτική ουδετερότητα, με την οποία διαφωνεί το σύνολο των Μητροπολιτών. Και δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να «περάσει» το σχέδιο νόμου για τις «απολύσεις» των κληρικών από το δημόσιο πριν από τα Χριστούγεννα.

Την εκρηκτική κατάσταση πυροδότησαν χθες τα trolls του Μαξίμου με τους υποτιθέμενους διαλόγους στην υποτιθέμενη «μυστική συνάντηση» του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν την «Ιερή συμφωνία» του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου που, πέραν των άλλων, εμφάνιζε τον Αρχιεπίσκοπο ως «Μαρτυριάρη», να «καρφώνει» στον πρωθυπουργό την «εξομολόγηση» του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ξεσηκώσει θύελλα στους κύκλους της Εκκλησίας.

Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διέψευσε κατηγορηματικά τις διαρροές του Μαξίμου προς την «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» με τους σχετικούς διαλόγους. «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου.

Τι λέει η Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σε δηλώσεις της στο Θέμα 104,6, τόνισε:

«Η ΝΔ και ο Πρόεδρός της προσωπικά δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο. Και από θέση αρχής και χωρίς δεύτερη σκέψη η ΝΔ επισήμανε δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι διαφωνεί απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Το είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση μαζί τους. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε 10.000 κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα. Και το δεύτερο βεβαίως είναι ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Άλλωστε εμείς ξεκινήσαμε το 2013 την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία και έχουν καθαρούς τίτλους. Άρα αυτό είναι επί της αρχής μια πρωτοβουλία που είχαμε λάβει. Αυτά είναι τα δύο ζητήματα στα οποία έχουμε τοποθετηθεί».