Στις ΗΠΑ τα κλειδιά του μαγαζιού

Στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον οι ΗΠΑ θα εξηγήσουν σε ελληνική αντιπροσωπεία τον οδικό χάρτη που έχουν ετοιμάσει για την «συνεργασία με στόχο την ασφάλεια στη Μεσόγειο» – στον σχεδιασμό του οποίου ανατίθενται στη χώρα μας και στην Κύπρο συγκεκριμένοι ρόλοι. Την αντιπροσωπεία θα αποτελούν ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που προβλέπει την εξασφάλιση του στρατηγικού και ενεργειακού ελέγχου της Μεσογειακής λεκάνης από τις ΗΠΑ. Εμπνευστής αυτού του σχεδίου εμφανίζεται ο Αμερικανός ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία Γουές Μίτσελ, ο οποίος αποτελεί και τον θεωρητικό των «frontier states» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (συμμαχικά κράτη που αποτελούν «μακρά σύνορα των ΗΠΑ» γύρω από την Ευρασία).

Από την εποχή Γιώργου Παπανδρεόυ

Ως τέτοιο «frontier state» έχει επιλεγεί και η Ελλάδα ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, σύμβουλος του οποίου ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Η προσχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα (με τον κ. Κοτζιά σε ρόλο ΥΠΕΞ τη φορά αυτή) στην πολιτική στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εξελίχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας θεωρούν ότι η ανάθεση στην Ελλάδα εκτελεστικού ρόλου στους Αμερικανικούς σχεδιασμούς εξυπηρετεί δύο κρίσιμα θέματα:

-Την εξασφάλιση αμερικανικής ομπρέλας της χώρας απέναντι στις απειλές της Άγκυρας, οι οποίες συνδυάζονται με μπαράζ εξοπλισμών της Τουρκίας σε όλα τα όπλα και κυρίως της ναυτικής αρμάδας της στο Αιγαίο.

-Τη μελλοντική ασφάλεια των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην υποθαλάσσια λεκάνη νοτίως της Κρήτης και συνδέονται με τα αντίστοιχα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου (όπως υπολογίζεται ότι συνδέονται και με τα κοιτάσματα του Ιονίου, σε μια υποθαλάσσια χρυσή ενιαία «αποθήκη» φυσικού αερίου, που ξεκινά από τα σύνορα με την Αλβανία και καταλήγει στην Αίγυπτο).

Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Μεσόγειος θα παραμείνει υπό τον Ατλαντικό έλεγχο, με την Κρήτη και την Κύπρο στρατηγικές σταθερές στην περιοχή, στην υπηρεσία της επιρροή τους στη Μέση Ανατολή. Προς το σκοπό αυτόν επιθυμούν την ευρύτερη και στενότερη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, κάτι που ήδη εξελίσσεται απρόσκοπτα. Οι Αμερικανικές βάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα διευρύνουν το αντικείμενό τους, ενώ στην Κρήτη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και επεκτείνονται.

Επίσης, εξελίσσονται προσπάθειας στοιχειώδους διευθέτησης του Κυπριακού και επανεξοπλισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας με την άδεια του Κογκρέσου, ενώ προωθούν και την εγκατάσταση Γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στη Μεγαλόνησο. Η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται πλέον την Κύπρο ως μια χώρα με κομβική σημασία (σε στρατηγικό και ενεργειακό επίπεδο) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα οι ΗΠΑ θέλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογείου, που θεωρούνται ικανά να απεξαρτήσουν μελλοντικά την Ευρώπη από τον ενεργειακό εναγκαλισμό της Ρωσίας.

Συναντήσεις υπό τον Γουές Μίτσελ

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών, προωθείται ένας «οδικός χάρτης» που προβλέπει τη «συνεργασία για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Η συγκρότηση αυτής της συνεργασίας υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον, πιθανώς θα βασιστεί στα σχήματα που έχουν συγκροτήσει τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο και πρόσφατα με τα Βαλκάνια.

Το ταξίδι, λοιπόν, της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου αποτελεί την πρώτη κίνηση καλύτερης προετοιμασίας και συντονισμού επί του «οδικού χάρτη» για την «ασφάλεια στη Μεσόγειο». (Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην υπηρεσία της Ατλαντικής πολιτικής στην περιοχή των Βαλκανίων με τη συμφωνία τω Πρεσπών)…

διαβαστε όλόκληρο το άρθρο στο economico.gr