Κοτζιάς: Ανέχονται κάποιον που λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση

«Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε στο πλαίσιο μιας αναγκαίας συνεργασίας για να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Όμως τώρα τελείωσαν τα μνημόνια και ερχόμαστε σε μια νέα φάση διακυβέρνησης που χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη».

Σε μια καταγγελτική κατά του Πάνου Καμμένου, συνέντευξη στο Open, προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς.«Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός

Ο Κοτζιάς,απάντησε παράλληλα στις κατηγορίες του αρχηγού των ΑΝΕΛ περι Σόρος, και μίλησε για τις διαφωνίες του με την στάση Καμμένου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.Αναφέρθηκε βεβαίως και στο θέμα της παράιτησής του

Ειδικότερα είπε: 

«Η παραίτησή μου δεν ήταν παρόρμηση»

Αναφερόμενος στην παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Ο καθένας με τις ευαισθησίες του. Η πολιτική πρέπει να έχει και συναίσθημα. Η παραίτησή μου δεν οφειλόταν σε παρόρμηση.

Μάλιστα, άφησε νέες αιχμές, τόσο κατά του κ. Καμμένου, όσο και κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για τα όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο και τον οδήγησαν σε παραίτηση, σημειώνοντας ότι κατά τη συζήτηση που έγινε διαπίστωσε ότι «ο υπουργός Άμυνας προσβλέπει σε διαφορετική πολιτική και δεν έγινε αντιμετώπιση». «Είμαι σοβαρός άνθρωπος», πρόσθεσε.

Για την επιστολή παραίτησης

Ερωτηθείς για την επιστολή παραίτησης υπογράμμισε ότι «περιλαμβάνει απόψεις, αναλύσεις και ‘συστάσεις’ προς τον κύριο Πρωθυπουργό» και ότι «είχε σκοπό την – κατά την γνώμη μου – βοήθεια που όφειλα να του δώσω φεύγοντας».

«Προέρχομαι από πολύ πλούσια οικογένεια και δεν χρηματίζομαι»

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του Πάνου Καμμένου περί σχέσεων χρηματισμού με την εταιρεία του Τζορτζ Σόρος, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι προέρχεται από πολύ πλούσια οικογένεια και μάλιστα αποποιήθηκε την περιουσία του και ως εκ τούτου, δεν έχει ανάγκη από το να χρηματιστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλους να αποδείξουν ότι ο Σόρος «έδωσε 50 εκατ.». Επίσης, ανέφερε ότι έχει προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει έλεγχος των απόρρητων κονδυλίων, κατά το πρότυπο που καθιέρωσε στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Καμμένος πρότεινε εγγυήτριες δυνάμεις στην πΓΔΜ»

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ πρότεινε να υπάρξουν εγγυήτριες δυνάμεις της FYROM. «Αυτό που δεν θέλουμε εμείς για την Κύπρο, το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρας. Δεν θα δεχόταν κανένας Σλαβομακεδόνας εγγυήτρια δύναμη την Αλβανία», ανέφερε.

«Προσπάθησαν να το εμφανίσουν ως μια προσωπική διαφωνία ανάμεσα στον κ. Καμμένο και σε μένα και μετά να εμφανιστεί ότι είμαι ζόρικο παιδί κι ότι υπάρχει πρόβλημα με τον χαρακτήρα μου», ανέφερε.

«Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει να ανακοινώσω την αιγιαλίτιδα ζώνη»

Ο τέως υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, που ανακοινώθηκε λίγο πριν την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι δεν ήταν κάτι αιφνιδιαστικό, καθώς η επέκταση των χωρικών υδάτων ήταν δουλειά δύο ετών, ενώ προ εξαμήνου το Προεδρικό Διάταγμα είχε παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πριν μπω για το αποχαιρετιστήριό μου ρώτησα τον πρωθυπουργό αν μπορώ να το ανακοινώσω. Μου είπε ναι. Ρωτήστε και τον πρωθυπουργό, είναι δύο ετών δουλειά», ανέφερε.

Για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης και στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου, λέγοντας ότι «δεν έχει ΜΜΕ ή κάποιο άλλο τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του, παρά μόνον τη Δικαιοσύνη». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ζήτησε να συνδεθεί το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς με τις παλαιότερες υποθέσεις, όταν του είχαν σταλεί σφαίρες «με εκβιαστικό χαρακτήρα». «Είμαι καθαρός άνθρωπος κι επειδή δεν έχω να φοβηθώ, πάω εγώ πρώτος», σημείωσε.

Για την σχέση του με τον πρωθυπουργό

«Εχω μία εκτίμηση βαθιά στο ταλέντο και στα χαρίσματα του κ. Τσίπρα  αλλά έχω και τις απόψεις μου για τις πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».