Η δεύτερη ομηρία Τσίπρα σε...9 κόλλες χαρτί

«Αν η επιστολή αφορούσε κάποιο προσωπικό καυγαδάκι, πιθανόν να είχε νόημα ο προσωπικός χαρακτήρας μιας παραίτησης. Όταν όμως ο υπουργός Εξωτερικών παραιτείται, εν μέσω εθνικά κρίσιμης διαδικασίας Εξωτερικής πολιτικής και μετά από καυγά στο υπουργικό Συμβούλιο με τον υπουργό Άμυνας, που συνδέεται με σκάνδαλα (και μάλιστα με εννεασέλιδη επιστολή) τότε ο πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται να την κρύβει”.

Αυτή είναι η άποψη πολιτικών και νομικών κύκλων στην πρωτοφανη ενέργεια του Μαξίμου να κρατά επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. Και αυτή είναι η λογική απορία που διαχέεται στο Πανελλήνιο: Τι κρύβει ο πρωθυπουργός;

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το πολιτικό και το ηθικό βάρος της επιστολής είναι “βόμβα” στα χέρια του πρωθυπουργού που “είναι λογικό” – αν και ανορθόδοξο για την πολιτική τάξη – να φοβάται να την απασφαλίσει.

Το πολιτικά ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Κοτζιάς έχει αποδεσμεύσει τον πρωθυπουργό, στα όρια της πρόκλησης, από τον οποιοδήποτε προσωπικό χαρακτήρα της επιστολής. Συνεργάτες του μάλιστα διαρρέουν ότι το περιεχόμενο της περιέχει καταγγελίες “σε βάρος κάποιων” που είναι “κοστουμάκι για Ειδικό Δικαστήριο”.

Αν ισχύουν όσα λέγονται, η απόκρυψη της επιστολής παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό ταυτίζεται με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Όπως και να έχει το πράγμα η “βόμβα Κοτζιά” αποκτά και βραδυφλεγή χαρακτήρα γιατί – πέραν των άλλων – συνιστά μια δεύτερη ομηρία του Αλέξη Τσίπρα, μετά την πασίγνωστη ομηρία του από τον Πάνο Καμμένο.

από το newsroom του economico.gr