Η Bild «τα βάζει» με τους Έλληνες εφοπλιστές

Οι έλληνες εφοπλιστές βρέθηκαν στο στόχαστρο δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild η οποία λίγο πολύ, με τον λαϊκισμό που την διακρίνει, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «θέλει να επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογουμένους με ακόμη και έως 160 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν ζητά χρήματα από τους πλούσιος έλληνες πλοιοκτήτες».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «πολλοί πλούσιοι της χώρας δεν έχουν κληθεί ακόμη να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Πρόκειται για τους έλληνες εφοπλιστές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι έβγαζαν και συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά με κρουαζιέρες και φορτηγά πλοία. Και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους».

Στο άρθρο αναφέρεται το άρθρο 107 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο, όπως τονίζεται, προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλοιοκτήτες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το άρθρο «εγγυάται τα κέρδη των εφοπλιστών (που πρόσφατα ανήλθαν στα 17 δις ευρώ) που είναι αφορολόγητα. Όπως επίσης και τα κέρδη από την πώληση πλοίων. Ακόμη και τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία των εφοπλιστών δεν φορολογούνται. Μίνι φόροι προβλέπονται μόνον για τα φορτηγά πλοία (ανάλογα με τη χωρητικότητα του πλοίου)».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θέλουν να προχωρήσουν σε επιβολή κάποιας έστω φορολογίας στους Έλληνες εφοπλιστές αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θέλει ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κατά την Bild, μάλιστα, στην κατεύθυνση της επιβολής φορολογίας στους εφοπλιστές πιέζει και το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.  Το ολοσέλιδο άρθρο διανθίζεται και από σειρά φωτογραφιών Ελλήνων εφοπλιστών αλλά και την, κατά προσέγγιση, αποτίμηση της περιουσίας τους.