Σε έναν ακόμη μαρτυρικό τόπο, βρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για να τιμήσει την μνήμη θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.
Στα Άνω και Κάτω Κερδύλια Σερρών,τα ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου του 1941 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 230 άνδρες ηλικίας 15 έως 65 ετών κι έβαλαν φωτιά στα σπίτια των δύο χωριών.
Απο εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε σήμερα για άλλη μία φορά μήνυμα για την ανυποχώρητη στάση της Ελλάδας να διεκδικήσει από την Γερμανία όλες τις νόμιμες αξιώσεις για τις ζημιές που υπέστη η χώρα μας από την ναζιστική κατοχή.
«Αδιαπραγμάτευτη»
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιερής μνήμης – και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες – εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής, είπε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι αξιώσεις μας αυτές είναι πάντα νομικώς ενεργές – πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής – και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει τη σχετική απόφαση να τη λάβει αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η ναζιστική θηριωδία στα μαρτυρικά χωριά των Άνω και Κάτω Κερδυλίων «εκπέμπει SOS και ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα κι αποτελεσματικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς λαούς που τη συγκροτούν. Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες, οι οποίες προκαλούν την εμφάνιση κι ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
«Να υπερασπιστούμε το κοινωνικό Κράτος Δικαίου»
Είναι καίριας, επομένως, σημασίας, πολλώ μάλλον ενόψει των ερχόμενων κρίσιμων Ευρωεκλογών, η υπεράσπιση του κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική – και όχι μόνο – κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπιστούμε έναντι όσων βάλλουν σήμερα κατά της αναγκαιότητάς του. Ταυτοχρόνως, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εναντίον όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την αποδόμησή του.
Σας διαβεβαιώ ότι η πατρίδα μας, κοιτίδα του σύγχρονου ευρωπαϊκού Πολιτισμού, θα διαδραματίζει πάντοτε καίριο ρόλο στην υπεράσπιση της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και του κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη, προκειμένου αυτή να μην ξαναγίνει μια “σκοτεινή ήπειρος”, όπως, κατά τον Μαρκ Μαζάουερ, συνέβη κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.