Σε εγκατάλειψη της ρητορικής περί κουρέματος φαίνεται να προχωρά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Μιλώντας στους Financial Times, ο υπουργός προέταξε μια “έξυπνη διαχείριση” του χρέους, η οποία θα προβλέπει (α) την έκδοση ομολόγων, η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια και (β) την αντικατάσταση των ομολόγων που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με perpetual bonds.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, δήλωσε ότι θα επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα του 1-1,5% του ΑΕΠ ετησίως, ακόμα κι αν δεν γίνουν κάποιες από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω επίσης πως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θα ζητήσει προτάσεις από τον ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Συνιστούν όλα αυτά τη λεγόμενη κωλοτούμπα την οποία πολλοί περίμεναν πως θα αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά; Νομίζω είναι λίγο νωρίς για να το κρίνει κανείς, σίγουρα όμως η νέα κατεύθυνση αυτή είναι πιο κοντά σε κάτι που θα μπορούσε (υπό προϋποθέσεις) να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους μας. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη ότι οι τσαμπουκάδες της ελληνικής πλευράς τελείωσαν για τα καλά, ειδικά όταν ο στόχος της διαπραγμάτευσης, όπως τον εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, παραμένει το “να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία”.
Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά “κωλοτούμπα” και πως πάγια θέση της παραμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και γι’ αυτό απαιτείται η διαγραφή του.