Κυβερνητικός εμφύλιος για το ποιος είναι περισσότερο «αμερικανάκι»

Αυτό που συμβαίνει στην κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική της χώρας δεν έχε προηγούμενο. Τα δύο κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό διαγκωνίζονται στην Ουάσινγκτον για το ποιός είναι περισσότερο … “Αμερικανάκι”, υποβάλλοντας το καθένα προς έγκριση δική του εκδοχή “Ατλαντικής” εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

Το γεγονός, πέρα από γελοίο και προσβλητικό για τη χώρα, αναδεικνύει τα όρια αντοχής της κυβέρνησης. Χθες οι γνωστές αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα πήραν τη μορφή καταιγίδας. Δεν ήταν μόνο η ανοιχτή αποδοκιμασία του Πάνου Καμμένου από επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που έρριξε και άλλο λάδι στη φωτιά που άναψε ο υπουργός Άμυνας. Ήταν και η πρωτοφανής δήλωση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, αν κατατεθεί από τη ΝΔ.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου διαμηνύει ότι παραμένει πιστό στην Συμφωνία, ενώ στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πλάνο Β στο Μακεδονικό.

Τι πρότεινε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ

Όπως παρουσίασε χθές το economico.gr ο Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, και τον αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, υφυπουργό Γουές Μίτσελ, αφού εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περάσει από την Βουλή των Σκοπίων, παρουσίασε την δική του εναλλακτική πρόταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση», αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατέδειξε ότι η πλειονότητα των πολιτών στην γειτονική χώρα δεν στηρίζει την συμφωνία. Όπως εκτίμησε, αυτό το γεγονός θα δώσει στο μέλλον συνέχεια στον αλυτρωτισμό.

Για τον λόγο αυτόν, και συνεκτιμώντας ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από την ΠΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Πρότεινε, μάλιστα, σε μεταγενέστερο χρόνο να συμμετάσχει και η Σερβία. Κατά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας από την μία επιτυγχάνεται…

διαβάστε περισσότερα στο www.economico.gr