Στο...μάτι του OLAF, ύποπτη δωρεά 52 εκατομμυρίων στο υπουργείο Άμυνας

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF) έχει μπει μία δωρεά 52 εκατομμυρίων ευρώ προς το υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 , όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Νew Europe

Πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι η υπόθεση που αφορά το ελληνικό υπουργείο Αμύνης είναι η μόνη περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

Η Γενική Διεύθυνση διευκρινίζει ότι η εν λόγω χορηγία  δεν εμπίπτει στο πεδίο ελέγχου της αλλά στην Ευρωπαική Επιτροπή που χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας

Προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει τα έργα που υπάγονται στη χορηγία, η Κομισιόν εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Η Επιτροπή μάλιστα επισκέφθηκε το συγκεκριμένο έργο σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους–τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017 – για να προσδιορίσει εάν οι συμβεβλημένες εταιρίες παροχής υπηρεσιών, παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς και hot spots.

Χωρίς σχόλιο…

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα  των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών», ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα «New Europe».

«Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητος».

Σε διαθεσιμότητα

Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και δύο συνεργάτες του μετά από έφοδο στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα που πραγματοποίησε η OLAF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για ύποπτες οικονομικές συνδιαλλαγές των στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και την υπόθεση ανέλαβε εδώ και καιρό η OLAF.

Αρχικά έγινε προκαταρκτική έρευνα και από τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε αποφάνθηκε ότι θα χρειαστεί πλήρης έρευνα.