Καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι θα έχει σήμερα ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταβαίνει στη Ρώμη με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους, με έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στην λιτότητα.
Ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει στον ιταλό ομόλογό του ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα τονίσει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται χρόνος και δημοσιονομικός χώρος.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει ότι στροφή προς την ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα και θα σημειώσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις Ρέντσι ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Μάλιστα την Κυριακή ο ιταλός Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην οποία επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Στη Ρώμη θα βρίσκεται σήμερα και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντουάν, προερχόμενος από το Λονδίνο όπου είχε επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών Τζον Όσμπορν και με επενδυτές. Από το Λονδίνο, σε δηλώσεις του στους Financial Times, o κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί «κούρεμα» αλλά ανταλλαγή χρέους.
Χθες το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνάντηση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ο γάλλος πολιτικός μετέφερε μηνύματα και εντυπώσεις από τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, την Κυριακή στο Παρίσι, έχοντας ως στόχο την διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Αύριο ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον ραντεβού, όμως, να είναι εκείνο που θα έχει ο Πρωθυπουργός την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στη συνάντηση των Βρυξελλών δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση χωρίς η Αθήνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο, όταν εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη η νέα συμφωνία.
Μιλώντας στο Mega, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτίμησε πως η χώρα μας είναι κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα και συζητά με τους εταίρους. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Κυριακή ζήτησε να μην πιέζονται ακόμα περισσότερο οι χώρες που είναι σε κρίση, στέλνει στην Αθήνα αποστολή με ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.