Ποιοι θεωρούνται πρόθυμοι να στηρίξουν την συμφωνία για την Μακεδονικό
Σίγουροι εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου,σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι όχι μόνο θα ψηφιστεί η συμφωνία για το Μακεδονικό στην ελληνική βουλή, αλλά θα έχει και πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151 βουλευτών.
Εντελώς διαφορετικό, είναι το κλίμα στους ΑΝ.ΕΛ που περιμένουν με αγωνία το δημοψήφισμα στα Σκόπια και το αν θα επικυρωθεί ή όχι η συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Πάνος Καμμένος εύχεται να υπερισχύσει το «Όχι» στην γειτονική χώρα ώστε να καταρρεύσουν οι «Πρέσπες» και ο ίδιος να μην αναγκαστεί να δει το κόμμα του να διαλύεται.
Τα «μηνύματα»
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως,ήδη μετράνε τα κουκιά και φαίνεται να τους βγαίνουν καθώς οι «πρόθυμοι» να ψηφίσουν «ναι» είναι αρκετοί
Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» άφησε να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει το κόμμα του τη συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν αλλάζουμε άποψη με βάση τις αλλαγές του καιρού. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού, με βάση και την εσωτερική δημοσκόπηση που κάναμε, συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει λύση. Για να ‘’κλέψω’’ από τον Τσόρτσιλ, εμείς δεν σκεφτόμαστε τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές», απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Παράλληλα, είπε ότι συμφωνεί πως δεν είναι η συμφωνία που θέλουν αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης και οι κ. Δανέλης και Μαυρωτάς θα ψηφίσουν. Άγνωστη είναι η θέση του Σπ. Λυκούδη ενώ οι κ. Ψαριανός και Αμυράς πολύ δύσκολα θα στηρίξουν τη συμφωνία.
Από την άλλη, παρά τις προειδοποιήσεις του κ. Καμμένου για επιβολή «κομματικής πειθαρχίας» στους βουλευτές του, η διαφωνία του Θανάση Παπαχριστόπουλου με τη θέση των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό έδωσε μια νέα διάσταση όσον αφορά τις φυγόκεντρες τάσεις που διαμορφώνονται.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, την οποία οι πληροφορίες ήθελαν να τάσσεται εξαρχής υπέρ της συμφωνίας, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον κ. Καμμένο. Ενώ και η αμφισημία των πρόσφατων δηλώσεων του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος είπε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει η πλειοψηφία να ψηφιστεί η συμφωνία, δεν υπάρχει λόγος να άρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος προς την κυβέρνηση», σημειώθηκε με ενδιαφέρον, καθώς υποδηλώνουν την πρόθεσή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον απαιτηθεί, ακόμα και αν καταψηφίσει τη συμφωνία.
Ποιους υπολογίζουν στα «ναι»
Με αυτά τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι 145 ψήφοι που διαθέτει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα μπορούν βασίμως να αυξηθούν σε 147 (με Παπαχριστόπουλο και Κουντουρά), ενώ στα «ναι» συνυπολογίζουν και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, αν και η ίδια ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της.
Επίσης, από τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών προσδοκούν ότι υπέρ θα μπορούσε να ταχθεί και ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έχει πει ότι η συμφωνία δεν είναι καταστροφική. Ενώ η διαφαινόμενη ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη δεν σηματοδοτεί τη στήριξη εκ μέρους του της συμφωνίας, καθώς την θεωρεί «κόκκινη γραμμή», αν και αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στα «ναι» προστίθεται και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος. Εφόσον επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, ο «πήχης» των θετικών ψήφων στη συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ανέλθει στις 154.
Εκτός του κ. Θεοχαρόπουλου, στην κυβέρνηση θα επιθυμούσαν να υπάρξουν και άλλες «διαρροές» προς το «ναι» από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όπως έχει δηλώσει η Φώφη Γεννηματά, δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος θεωρεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει», αν και ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει μιλήσει εξαρχής για προδήλως προβληματικά σημεία της συμφωνίας όσον αφορά τη γλώσσα και την ιθαγένεια.
Και ο βουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, που συμφωνεί με τον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας», διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρις ότου δει αν στο Σύνταγμα της χώρας θα περιλαμβάνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για τα σύνορα, τη γλώσσα κ.λπ.