Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία

Την πολιτική ευθύνη για τις φονικές πυρκαγιές ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής, πέντε εικοσιτετράωρα μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι Αττικής, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 87 ανθρώπους.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του αφορούν στην λήψη πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο, στη δήλωση ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα και ότι δεν έχει σκοπό να αποδράσει, στις υπάρχουσες στρεβλώσεις από το ζήτημα των αυθαιρέτων αλλά και στο γεγονός ότι τοποθετεί χρονικά αργότερα τις παραιτήσεις.

“Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία”

«Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου των πολιτική ευθύνη. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι “Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο ελληνικός λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη» προσθέτοντας ότι “Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε”.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «ψύχραιμη αποτίμηση» όταν σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς, δήλωση που μεταφέρει σε μεταγενέστερο χρόνο τις παραιτήσεις.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για “προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας” αλλά και για τις οικιστικές συνθήκες στο Μάτι στις οποίες απόδωσε την τραγική έκβαση.

“Οι στρεβλώσεις παραμένουν, όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν καθαρίζονται όσα η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ανεμπόδιστη» είπε χαρακτηριστικά.

Σε μεταγενέστερο χρόνο οι παραιτήσεις

«Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει τώρα σε απομακρύνσεις των εμπλεκόμενων αρμοδίων υπουργών, όπως ο Νίκος Τόσκας, συνεχίζοντας:

«Πολύ περισσότερο, η εύκολη καταδίκη και ο αποκεφαλισμός των πyροσβεστών, αστυνομικών, στρατιωτικών που έδιναν και δίνουν τη μάχη με κίνδυνο της ζωής τους», ενώ έκανε ειδική αναφορά «στους λιμενικούς που στη θάλασσα γλύτωσαν από θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας».

“Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε”

«Το καλοκαίρι δεν τελείωσε και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο: