Μόνο με “τσάμικο” μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει πίσω την υπογραφή του για την περικοπή των συντάξεων
Μόνο με “τσάμικο” θα μπορέσει η κυβέρνηση να αλλάξει όσα συνομολόγησε και υπέγραψε για την περικοπή των συντάξεων. Δηλαδή μόνο αν αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει, για προεκλογικούς λόγους, σε “μονομερή ενέργεια”, κόντρα στις υποχρεώσεις που υπέγραψε, προκειμένου να πάρει η χώρα μια δεκαετή αναστολή υποχρεώσεων για το χρέος.
Αυτό όμως θα είναι ένα ηχηρό πισωγύρισμα με μεγάλες συνέπειες για τη χώρα.Το πρόσφατο μήνυμα που έστειλε το Eurogroup –και ειδικά το Βερολίνο– στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου [ένα ζήτημα 28 εκατομμυρίων ευρώ…] είναι σαφές: Οι δανειστές θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως το 2022.
Δεν υπάρχουν περιθώρια…
Αυτό σημαίνει ότι , υπό νορμάλ συνθήκες, δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης για παρεκλίσεις είτε στο συνταξιοδοτικό είτε αλλού. “Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται”,είπε με έμφαση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στο θέμα αυτό.
Ο κ. Σολτς εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος προς οποιαδήποτε αναστροφή των ψηφισθέντων μέτρων για τη μεταμνημονιακή εποχή, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά συμφωνίες όπως αυτές για τα μέτρα των συντάξεων. “Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κινητικότητα, όταν βγει η Ελλάδα στις αγορές, είπε, είναι σημαντικό όμως να κρατήσει τον λόγο της”, συμπλήρωσε.
Τι λένε οι Αγορές
Οι απόψεις σημαντικών εκπροσώπων των αγορών -από τις οποίες πλέον εξαρτάται η χρηματοδότηση της χώρας – δεν θα πρέπει να διαφύγουν της προσοχής της κυβέρνησης, αν θέλει να μην τα τινάξει όλα στον αέρα, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ, μας δίνει ανάγλυφη την εικόνα:
«Η απόφαση του Eurogroup ήταν η απόλυτη ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση», σχολιάζει στην «Κ» ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στην Eurasia Group. Οπως τονίζει, είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει καλή συμπεριφορά, να τηρεί ό,τι έχει συμφωνηθεί και να μην αποφασίζει μόνη της, ακόμη και αν το πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει.
Σύμφωνα με τον Βολφγκάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence, το Eurogroup έστειλε εμμέσως πλην σαφώς ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων. Οπως επισημαίνει στην «Κ», η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί ότι οι δανειστές θα κρατήσουν την Ελλάδα υπό πολύ στενή παρακολούθηση. Από πολιτική άποψη, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς «σκοτώνει» κάθε πιθανότητα μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων.
Καμία έκπληξη δεν αποτέλεσε για τον Γκάμπριελ Στερν, τον επικεφαλής οικονομολόγο της Oxford Economics, η κίνηση αυτή από την πλευρά των δανειστών. Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ», είναι δεδομένο ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να θέλει να αποδεικνύει ότι έχει τον έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ουσιαστικά, όπως προσθέτει, οι δανειστές είχαν τα χέρια τους γύρω από τον λαιμό της Ελλάδας τόσο πολύ καιρό, που είναι δύσκολο να τα… αφήσουν έτσι απλά. Σε ό,τι αφορά τον «πάγο» που έβαλε το Eurogroup για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αφορμή τη μονομερή παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά, ο κ. Στερν σημειώνει πως το πιο σημαντικό για την Ελλάδα δεν είναι πλέον το QE, αλλά το να διασφαλίσει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους στο μακροπρόθεσμο διάστημα.
«Το μήνυμα των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση είναι πάρα πολύ απλό: τηρήστε ό,τι έχει συμφωνηθεί, αλλιώς δεν θα έχετε την πλήρη υποστήριξή μας, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας», σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ.
Στο παρελθόν, όπως τονίζει ο κ. Σμίντινγκ, υπήρξαν αρκετές φορές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Επομένως κανείς δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα έκπληκτος όταν γίνεται μάρτυρας μιας άλλης καθυστέρησης. Οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορία στο να προσπαθεί να καθυστερήσει ή να μην εφαρμόσει κάποιες από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί το κόστος (τα 28 εκατ. ευρώ) αυτής της μονομερούς απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να είναι μικρό, ωστόσο το μήνυμα των δανειστών παραμένει σημαντικό για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Από το newsroom του economico.gr, με πληροφορίες από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ