“Είναι μια νίκη το τέλος του προγράμματος και για τον ελληνικό λαό αλλά και για τη ζώνη του ευρώ. Αποδείξαμε πως όταν είμαστε όλοι μαζί, όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι αν ήμασταν διαιρεμένοι. Η τρόικα δεν θα ξανάρθει εδώ”, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας ενώπιον των επιτροπών της Βουλής.
“Δεν προκάλεσε η λιτότητα την κρίση. Επειδή υπήρξε κρίση χρειάστηκε η χώρα να εκσυγχρονιστεί. Ποτέ στην ιστορία της ΕΕ δεν κατάφερε μια χώρα να μεταρρυθμιστεί τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο βάθος όσο η Ελλάδα” δήλωσε και συμπλήρωσε:
“Η Ελλάδα βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπει την έξοδο από τη σήραγγα αυτή. Έχετε οικονομική ανάκαμψη και όλοι οι οικονομικοί δείκτες το επιβεβαιώνουν αυτό”.
Η Ελλάδα ξανακέρδισε τον σεβασμό όλων
Αναφερόμενος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: “Κανείς δεν μπορούσε πλέον να αμφισβητήσει το λόγο σας. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητά σας. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που παρουσιάσατε ήταν απολύτως πειστική και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και για τα κράτη μέλη”, είπε ο κ. Μοσκοβισί και ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί στο “ξανακέρδισε τον σεβασμό όλων”.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως αυτή η συμφωνία στάθηκε στο ύψος φιλοδοξιών και των αναγκών, προσφέρει απαραίτητο περιθώριο ελιγμών στην Ελλάδα για να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται, να μπορεί να αντιμετωπίζει τις οικονομικές δυσκολίες και προκλήσεις, για να καταπολεμήσει την ανεργία και τις ανισότητες και για να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με καλές συνθήκες, δηλαδή με χαμηλά επιτόκια.
“Η συμφωνία για το χρέος θα φέρει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη”
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σχολίασε και τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους: “Μεταφέρονται μέχρι το 2032 οι υποχρεώσεις για την πληρωμή των τόκων σε σχέση με τον EFSF. Αυτά τα μέτρα εξοικονομούν 42 δισ. ευρώ. Επιστρέφουν στα ελληνικά ταμεία τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, είχαν από το ελληνικό χρέος. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από το ελληνικό χρέος θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε την οδύνη που έχει βιώσει” είπε και συνέχισε:
“Μπορεί πολιτικά και τεχνικά να ήταν αδύνατο να έχουμε αναδιάρθρωση, όμως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τόκους για τα δάνεια έως το 2033. Έχουμε λοιπόν δέκα χρόνια ανάπαυλας. Και αυτά θα είναι χρόνια που θα δράσουμε ώστε να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, για επιτύχουμε την οικονομική μεγέθυνση, την ανάπτυξη, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη”.
“Η επιτήρηση δεν είναι τέταρτο μνημόνιο”
Για τη μεταμνημονιακή περίοδο, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως “η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις σε ότι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό της”, ενώ τόνισε πως “το σχέδιο προϋπολογισμού θα διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν για κάθε χώρα”
“Η μεταμνημονιακή εποπτεία θα καθησυχάσει τους επενδυτές, θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Το λέω δημόσια. Η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Η τρόικα δεν θα ξαναέρθει εδώ”, είπε και δέχτηκε τα χειροκροτήματα των βουλευτών.