Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν τον Τσίπρα για τη συμφωνία του Eurogroup
Το ενδιαφέρον πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης μονοπωλεί η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.
«Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Le Monde», το οποίο είναι αφιερωμένο στη χώρα μας, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup.
«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα βλέπει επιτέλους φως στο τούνελ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν, τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους. Στις 20 Αυγούστου, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης για να ξεκινήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, η συμφωνία ‘θέτει ένα συμβολικό τέλος σε μια υπαρξιακή κρίση του ενιαίου νομίσματος, μία κρίση από την οποία επέζησε’».
«Κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη μας έδειξε αυτό που ξέρει να κάνει χειρότερα: απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, ρήξη μεταξύ Βορρά και Νότου και ένοχη έλλειψη ανταπόκρισης», υπογραμμίζει το κύριο άρθρο εξηγώντας το «γιατί»: «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010 ήταν καταστροφικό. Η χώρα κατέρρευσε, η οικονομία ‘μπήκε στην εντατική’, η ανεργία σημείωσε έκρηξη, ειδικά ανάμεσα στους νέους, το ηθικό των Ελλήνων έπεσε πολύ χαμηλά. Αλλά, η Ελλάδα επέζησε, το Grexit αποφεύχθηκε, η ευρωζώνη δεν εξερράγη».
Μέσα από αυτά τα ερείπια», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας «Le Monde», «ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε σε ένα γενναίο πρωθυπουργό, ο οποίος ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τους αντίξοους ανέμους, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τους συντρόφους του».
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Έλληνες επέδειξαν ανθεκτικότητα και ρεαλισμό. Στην Αθήνα, είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η περίοδος των θυσιών έχει παρέλθει.
Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εστιάζει αναλυτικό άρθρο και της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup.
«Το να μιλά κανείς για υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης (όπως ευχήθηκε το περιοδικό Foreign Policy) ίσως είναι πρώιμο. Οι δύο επιτυχείς κινήσεις του κ. Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα – πρώτα ο συμβιβασμός με τα Σκόπια και τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους – δίνει στον Έλληνα ηγέτη το προφίλ ενός προστατευόμενου είδους της διεθνούς πολιτικής: Εκείνο -πλέον σπανιότατο- ενός ηγέτη που δεν γνωρίζει, σχεδόν, τι σημαίνει ο λαϊκισμός» γράφει η εφημερίδα.
«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας δρέπει τους καρπούς των ρεαλιστικών επιλογών του» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι το 20% των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας, η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης είναι θετική και η ελάφρυνση του χρέους επιτρέπει να ατενίζει κανείς το μέλλον, χωρίς υπερβολική ανησυχία.
«Μετά από οκτώ χρόνια και 450 μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης και σιγά σιγά με μία τελευταία βοήθεια θα πετύχει τη μετάβαση στην ομαλότητα», τονίζει από την πλευρά της στον υπότιτλο σημερινού πρωτοσέλιδου και ολοσέλιδου δημοσιεύματος της, με τίτλο «Το θαύμα της Αθήνας» η αυστριακή συντηρητική εφημερίδα Die Presse.
Στο δημοσίευμα, που συνοδεύεται από γραφήματα για την οικονομική ανάπτυξη, για το έλλειμμα και τα πλεονάσματα της χώρας από το 2010 έως σήμερα, υπογραμμίζεται εισαγωγικά, πως την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν ένα ιστορικό βήμα, την έξοδο της Αθήνας από τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ.
«Αυτό μπορεί να φαντάζει ως “θαύμα” για εκείνους, όπως τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι πριν από τρία χρόνια μιλούσαν για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Όμως η Αθήνα έχει εφαρμόσει στο μεταξύ 450 μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα τους ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, και παρά τον “αντίθετο άνεμο” από τον πολιτικό χώρο του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά εξυγίανσης».
Η εφημερίδα, αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, σημειώνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 βρέθηκε στο 4%, που ήταν διπλάσιο από το στόχο που είχε τεθεί, επίσης καλές είναι οι προβλέψεις για εφέτος, όπου το επιδιωκόμενο 3,5% όχι μόνον θα επιτευχθεί αλλά και θα ξεπεραστεί, ενώ η χώρα πέτυχε πέρυσι ένα καθαρό πλεόνασμα 0,8% στον προϋπολογισμό, κάτι που ελάχιστες άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πετύχει.
Η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως τη στιγμή που οι χώρες του ευρώ θέλουν να διευκολύνουν την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει οριστικά από τα προγράμματα, διατηρώντας μόνον συμβουλευτικό ρόλο, ενώ η Αθήνα, παρά τις όλες επιτυχίες της θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω ελέγχους στα δημοσιονομικά της, καθώς οι ελεγκτές των θεσμών θα επιτηρούν εάν θα τηρούνται και στο μέλλον οι στόχοι των προγραμμάτων.
«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα βλέπει επιτέλους φως στο τούνελ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν, τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους. Στις 20 Αυγούστου, Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης για να ξεκινήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, η συμφωνία ‘θέτει ένα συμβολικό τέλος σε μια υπαρξιακή κρίση του ενιαίου νομίσματος, μία κρίση από την οποία επέζησε’», συνεχίζει η Le Monde.
Μεγάλη δημοσιότητα δίνει και ο σερβικός Τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός) στην απόφαση του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα και την έξοδο από την κρίση. Γενική είναι η εκτίμηση ότι επιβραβεύτηκε η Ελλάδα για τις θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό τα τελευταία οχτώ χρόνια.
«Με δώρα βγαίνει η Ελλάδα από την κρίση» τιτλοφορεί άρθρο της η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου η οποία αναφέρει ότι «κλείνει ο κύκλος της οχταετούς λιτότητας και η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης».