Ζάεφ: Ιστορική λύση που διαφυλάσσει τη "μακεδονική, εθνική και πολιτιστική" ταυτότητα

Στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Σέβερνα Μακεντόνια) συμφώνησαν Αθήνα και Σκόπια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σε διάγγελμά του.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει τη «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα».

Όπως τόνισε η εθνικότητα θα είναι «Μακεδόνες / πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» και με αυτή τη λύση, πρόσθεσε, «ενισχύουμε την μακεδονική ταυτότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ μόλις η συμφωνία κυρωθεί από τα Σκόπια και την Αθήνα, θα σταλεί επιστολή στον γγ του ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., η οποία θα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια στο ζήτημα της ένταξης σε αυτόν τον οργανισμό.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής δήλωσε, ακόμη, ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα το φθινόπωρο, όπου οι πολίτες θα αποφασίσουν επί του θέματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανοίγει προοπτικές ολοκλήρωσης και βοηθά τη χώρα να βγει από την απομόνωση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αν κάποια από τις δύο πλευρές δεν συμμορφωθεί με τη συμφωνία, τότε αυτή καθίσταται άκυρη, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο.