Στην έκτακτη συνεδρίαση για την ουκρανική κρίση ο Ν. Κοτζιάς, μία μέρα μετά την «εμπλοκή» με την δήλωση των 28 για το θέμα
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μία μόλις μέρα μετά την πρώτη «επίσημη εμπλοκή» της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα με την ΕΕ, με επίκεντρο την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ύπατη Αρμοστής για την εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ακριβώς για την ουκρανική κρίση, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι η «εμπλοκή» προκλήθηκε όταν, σύμφωνα με την ανακοίκνωση της Γενικής Γραμματείας της νέας Κυβέρνησης εκδόθηκε κοινή δήλωση υπό τον τίτλο «Δήλωση των 28 Αρχηγών Κρατών – Μελών της ΕΕ», στην οποία επιρριπτόταν η ευθύνη για την αιματηρή κλιμάκωση των τελευταίων ημερών στην ανατολική Ουκρανία στη Ρωσία, σε βάρος της οποίας διατυπώνονταν απειλές για υιοθέτηση νέων κυρώσεων. Στην ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης καταγγελόταν ότι η δήλωση δημοσιοποιήθηκε χωρίς ν’ ακολουθηθεί η «προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών – μελών και ειδικότερα της Ελλάδας» και γνωστοποιούνταν ότι η «δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι» και υπηρεσιακά δια του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στην Ε.Ε.
Ακολούθησε δήλωσεη του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρέμπεν Ααμαν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι “όπως πάντοτε, κατά την προετοιμασία του συγκεκριμένου κειμένου, υπήρξε διαβούλευση με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και εκπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνησης” (προφανώς των “sherpas” των πρωθυπουργικών γραφείων για τις Συνόδους Κορυφής), χωρίς να προκύψει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η εντύπωση ότι η Αθήνα αντιδρά στο σχέδιο δήλωσης. Ο κ. Ααμαν προσέθεσε, επίσης, ότι το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε να συμπεριλάβει υποσημείωση στην επίσημη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα για να εξηγείται ότι δεν καλύπτεται η άποψη της Αθήνας, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό και κρίθηκε ότι το κείμενο μπορεί να δημοσιοποιηθεί ως έχει.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Αθήνα φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να αφαιρεθεί το τμήμα εκείνο της ανακοίνωσης που επέρριπτε αποκλειστικά τις ευθύνες στη Ρωσία. Κατά τις ίδιες πηγές ανάλογες απόψεις περί «λείανσης» των σκληρών εκφράσεων είχαν εκφραστεί και από τις Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία.
Της δημοσιοποίησης της «εμπλοκής» αυτής ακολούθησε ένας ασυνήθιστα «σκληρός» διάλογος ανάμεσα στον απερχόμενο και στον νέο υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής. Ο κ. Κοτζιάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι ««προσπάθησαν πολλοί να μας φέρουν προτετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε Κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνει να παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές γελιέται». Για να εισπράξει την έντονη απάντηση του κ. Βενιζέλου ότι«ποτέ η Ελλάδα δεν δέχθηκε ούτε ένα λεπτό πίεση στο όνομα της οικονομικής πολιτικής», ο οποίος προσέθεσε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν σχετίζονται με θέματα οικονομίας.
Με δεδομένες τις απόψεις που στο πρόσφατο παρελθόν έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Ουκρανία και για την στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, οι οποίες ήταν αρνητικές ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας και ως προς την επίρριψη όλων των ευθυνών για το αιματοκύλισμα σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα έχει τοποθετηθεί αρνητικά και κατά της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας, λόγω των φασιστικών και νεοναζιστικών στοιχείων που την είχαν, εξαρχής, στηρίξει, και με δεδομένη και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, το καλοκαίρι στην Μόσχα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο Νίκος Κοτζιάς.
Κατά πολλούς αναλυτές θα φανεί αν επρόκειτο για μια έκφραση γνήσιας αντίδρασης ως προς το περιεχόμενο της ίδιας της κοινής δήλωσης της ΕΕ, αν επρόκειτο για ορθή αντίδραση στο γεγονός ότι δεν ζητήθηκε επισήμως η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αν επρόκειτο απλώς για κάποιο γραφειοκρατικό μπέρδεμα ή αν συνιστά την έναρξη μιας ελαφράς, έστω, «στροφής» στην στάση της Αθήνας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.