Αλ. Τσίπρας: Η χώρα βγαίνει σε ένα ξέφωτο-Φορολογικές ελαφρύνσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ το 2019

Στις θετικές προοπτικές τόσο του τουριστικού προϊόντος όσο και της ελληνικής οικονομίας, ευρύτερα, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, η οποία λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Περιγράφοντας την «εικόνα» του τουριστικού κλάδου, κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχει κερδίσει όλες τις προβλέψεις και όλα τα στοιχήματα», ενώ υπογράμμισε ότι «η απόδοση του τουρισμού μάς έχει κάνει υπερήφανους τα τελευταία χρόνια».

Απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες του κλάδου, εξήρε το γεγονός ότι εμπιστεύτηκαν την ελληνική οικονομία και «όλα αυτά τα χρόνια συνεχίσατε να επενδύετε εν μέσω των δυσκολιών».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι τη φετινή χρονιά θα σημειωθεί νέο ιστορικό ρεκόρ, με πάνω από 32 εκατομμύρια τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η χώρα βγαίνει σε ένα ξέφωτο», καθώς σταμάτησε η κατάρρευση, ανετράπη η καταστροφική πορεία και το σύνολο της οικονομίας αναπτύσσεται.

«Βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια» έσπευσε να επαναλάβει, επισημαίνοντας ότι πλέον διαμορφώνεται μια αισιόδοξη κατάσταση για τη χώρα.

«Η λιτότητα τελειώνει», είπε ο πρωθυπουργός και από το 2019 αρχίζει η δυνατότητα επέκτασης, καθώς θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Ανοίγονται, πρόσθεσε, οι δυνατότητες σταδιακών αλλά ουσιαστικών φορολογικών ελαφρύνσεων. Για το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ, είπε, τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να πάνε για φορολογικές ελαφρύνσεις, μέρος των οποίων θα αφορά και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Για το 2020, ο δημοσιονομικός χώρος θα φθάσει τα 1,3 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εν εξελίξει ιταλική κρίση, διαβεβαιώνοντας ότι εργαζόμαστε για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην Ελλάδα. «Οι εξελίξεις υπενθυμίζουν σ’ όλους ότι οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην οικονομία» ανέφερε ενδεικτικά.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για εμμονή στη λιτότητα και υπονόμευση της δημοκρατίας στις χώρες της Ευρώπης. «H Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή στη λιτότητα -χωρίς ορίζοντα ελπίδας- διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών, ενώ η περιφρόνηση της Δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς» τόνισε, αναλυτικά.

Αναπτύσσοντας τον ρόλο του τουρισμού στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι επίσης η ναυτιλία, ο πολιτισμός, η αγροτοδιατροφή, η βιομηχανία, το φάρμακο και η έρευνα.

Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι θέλουμε η εισροή όλο και περισσότερων τουριστών να δημιουργεί αύξηση της ζήτησης για προϊόντα ελληνικής προέλευσης και να μη διαρρέει στο εξωτερικό ως ζήτηση για εισαγωγές.

Ο κ. Τσίπρας εστίασε, τέλος, στον τερματισμό της λιτότητας, καθιστώντας σαφές ότι από το 2019 αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης. «Η διαρκής ανάκαμψη της οικονομίας, από το 2019 και μετά, θα αρχίσει να μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο, παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνασμα» εξήγησε.

Αυτό σημαίνει, όπως ανέλυσε στη συνέχεια, «ότι ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής και ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».