Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με τους δανειστές, καθώς «από το περιεχόμενό τους θα καθοριστεί εν πολλοίς ο τρόπος της ολοκλήρωσης του προγράμματος». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο.
Τώρα πρόκειται να «αποσαφηνιστούν όροι, δυνατότητες, σκοτεινά σημεία ή αβεβαιότητες που θα υπάρχουν την επόμενη ημέρα από τη λήξη του προγράμματος» σημείωσε. Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει διάγνωση προθέσεων των δανειστών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε:
«Δεν βλέπω ότι μπορεί να έχουμε εκπλήξεις. Εκπλήξεις δεν είχαμε ποτέ. Αν κανείς περιμένει μια διαφορετική συμπεριφορά, είτε περαιτέρω σκλήρυνσης είτε αναπάντεχης χαλάρωσης, πιστεύω ότι θα διαψευστεί».
Ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι παράμετροι που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση είναι πολλοί, ανάμεσά τους και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Όχι μόνο τα δημοσιονομικά, τόνισε, αλλά και η δυναμική θετικών μακροοικονομικών μεγεθών.
«Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «είναι και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Ευρώπη και τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σε κάθε χώρα (…). Άλλοι έχουν κουραστεί από αυτήν την υπόθεση. Άλλοι βλέπουν την Ελλάδα υπό το πρίσμα της ανάγκης να δείξει η Ευρώπη, επιτέλους, μια επιτυχία. Κι άλλοι θέλουν να συνεχιστεί η ίδια πολιτική απέναντί μας (…). Όλα αυτά θα διαφανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα πώς επιδρούν».
Ο Π. Σκουρλέτης ρωτήθηκε σχετικά με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος απολήγει σε μία διαπίστωση: Ότι δεν αιτιολογούνται νέες περικοπές, όπως πχ αυτές στις συντάξεις, αφ’ ης στιγμής η χώρα επαινείται για την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Απάντησε ο υπουργός:
«Αυτό ακριβώς είναι από τα ισχυρότερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και σε κάποια κατάλληλη στιγμή πρέπει να τεθεί. Η συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να μην είναι τώρα, αλλά προφανώς δεν θα είναι και μετά την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Διότι, πράγματι, όταν έχεις πείσει ότι σταθεροποίηση υπάρχει, επιτυγχάνεται με τα ήδη εφαρμοσθέντα και χωρίς τα επιπλέον μέτρα που έχουν ζητηθεί, τότε γιατί να θέσεις σε κίνδυνο την ίδια την ανάκαμψη; Γιατί να διαμορφωθούν προϋποθέσεις οικονομικής επιβράδυνσης; Πιστεύω ότι στην κατάλληλη στιγμή αυτά τα θέματα πρέπει να τεθούν».
«Το 2018 δεν είναι 2015, σε καμία περίπτωση»
Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε το ειδικό βάρος της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, πέρα των δημοσιονομικών, ως στοιχείων που «μπορούν να θεμελιώσουν το ζήτημα του επανασχεδιασμού στόχων». Είπε μεταξύ άλλων:
«Όταν εκπληρώνεται ένας στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, εμείς συζητάμε – και έτσι πρέπει- για το πώς επετεύχθη, αν προκάλεσε κοινωνικό κόστος, κλπ. Η ανεργία μειώνεται και συζητάμε, ορθώς, για την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων, το ύψος των αμοιβών κλπ. Αυτά βεβαίως αφορούν τη συνολική οπτική που οφείλουμε να έχουμε ως κόμμα και ως κυβέρνηση. Δεν τίθενται όμως, εκ των πραγμάτων, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αλλά πχ η αύξηση των εξαγωγών δεν επιδέχεται συζητήσεις. Είναι εξ ορισμού θετική, σημαντική και δεν έχει απαιτήσει θυσίες (…). Και να είστε βέβαιοι ότι οι δανειστές κατανοούν πολύ καλά τη σημασία της προόδου στον τομέα αυτό».
Από εκεί και πέρα, σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης, δεν πρόκειται πάντα για τη μάχη της λογικής απέναντι στο παράλογο, αλλά και για την διαμάχη διαφορετικών ιδεών ως προς το «πώς αντιλαμβάνεται καθένας το ενδεδειγμένο οικονομικό μείγμα» και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται.
«Το 2018 δεν είναι σε καμία περίπτωση 2015» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Διότι, εξήγησε, ούτε η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι ίδια, ούτε η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα.
«Δεν θα πω ότι η τωρινή κατάσταση της Ευρώπης δικαιολογεί εξ ορισμού περισσότερη αισιοδοξία. Θα πω όμως ότι βλέπω μια κατάσταση περισσότερο αντιφατική και περίπλοκη».