Γερμανικά ΜΜΕ: Η λίστα καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, η Tρόικα και η «αποτυχία της λιτότητας με κάθε τίμημα»

Για «τεράστια λίστα καθηκόντων» της νέας κυβέρνησης κάνει λόγο το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ARD σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δίνοντας έτσι και ένα πρώτο στίγμα της στάσης που θα τηρήσει το Βερολίνο απέναντι στην νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, η διασφάλιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, η ενίσχυση της ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η εκκρεμούσα δόση των 7,2 δις ευρώ και η διαπραγμάτευση για τη χορήγηση πρόσθετης βοήθειας. Και στο σημείο αυτό υπενθυμίζει τις πρώτες δηλώσεις του διοικητή της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls στην Ελλάδα που αποτύπωσαν το ευρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, ο οποίος υποστήριξε ότι για να υπάρξει το οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει χώρα.

Ενδεικτικός είναι και ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, τον οποίο αναπαράγει το δημοσίευμα της Deutsche Welle: «Επόμενη στάση: τρόικα». Η εφημερίδα, στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα, υποστηρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί πολύ σύντομα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και ο μόνος τρόπος να το κάνει αυτό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι να μιλήσει με την τρόικα. Και σημειώνεται ότι, αν δεν γίνει αυτό, δεν θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι και κατ’ επέκταση τη συνέχιση της στήριξης και των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικτυακή σελίδα του Spiegel έχει αναρτήσει άρθρο με τίτλο «Η στρατηγική «λιτότητας με κάθε τίμημα» έχει αποτύχει», στο οποίο σημειώνεται ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προβληματίζει ολοένα περισσότερους οικονομολόγους αλλά και ΜΜΕ.

Στο άρθρο εκφράζεται η σαφής άποψη ότι η ΕΕ θα έπρεπε να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ζητώντας ως αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις. Προχωρά, δε, περαιτέρω ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δίνει την ευκαιρία να «σπάσει ο φαύλος κύκλος της μοιρολατρίας» και υποστηρίζει ότι «ένα κούρεμα τον ενίσχυε» κα ότι «το καλύτερο θα ήταν να κουρεύονταν κατά το ήμισυ τα υπολειπόμενα χρέη». Και εκτιμά ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας στάσης θα ήταν και ένα μήνυμα προς την ευρωζώνη ότι όποιος λαμβάνει μέτρα λιτότητας και κάνει μεταρρυθμίσεις, μπορεί να επιβραβευθεί με την παραίτηση των πιστωτών από τις αξιώσεις τους. Καθώς, όπως σημειώνει, αυτός ίσως να είναι και ένας τρόπος να επιτευχθεί μείωση του υπερβολικού χρέους όλης της ευρωζώνης κάτι που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. «Οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δρομολογήσουν πράγματι μία στροφή προς το καλύτερο, η οποία θα στόχευε επιτέλους στη ρίζα των προβλημάτων –τα υψηλά χρέη» καταλήγει.