Την εκτίμηση ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος και η επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ μπορούν να συγκεντρώσουν ευρεία συναίνεση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, «υπάρχουν προτάσεις για την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολύ ευρεία συναίνεση, όπως αρκετές από αυτές που επεξεργάστηκε η επιτροπή Αλιβιζάτου».
Επίσης, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο και απολύτως δυνατόν να υπάρξουν συγκλίσεις και για την επίλυση του ονοματολογικού. «Και στα δύο αυτά μείζονα θέματα είναι θετικό ότι διαμορφώνονται, έστω και με δυσκολίες, συνθήκες διαλόγου και δυνατότητες ευρύτερης συνεννόησης» είπε και προσέθεσε ότι «το ζήτημα είναι πρωτίστως να υπάρξει μια καθαρή ευρεία πλειοψηφία για μια τελική συμφωνία για το Μακεδονικό, η οποία θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών, και θα υπάρχει μια διεθνής δεσμευτικότητα για χρήση του σύνθετου ονόματος erga omnes».
Αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει «να πάρει ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική θέση σε ποιο τελικά ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο εντάσσεται». Χαρακτήρισε τις «ίσες αποστάσεις» ως μία «επιλογή αναβλητικότητας και αμηχανίας» και τόνισε ότι «η σύμπλευση με τη ΝΔ που επιδιώκει ο κ. Βενιζέλος, είναι μια καθαρά αυτοκτονική επιλογή».
Μιλώντας για το σκάνδαλο Novartis, o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε, ότι «όλοι στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την ύπαρξη σκανδάλου -και μάλιστα διεθνούς- και κανείς δεν μιλά για “κουκουλοφόρους” μάρτυρες, παρά μόνο η ΝΔ που έχει απομείνει μόνη, εντός και εκτός Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για σκευωρία», ενώ «η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, εγκλωβισμένη σε ένα πρωτοφανές και εμφυλιακό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος, αλλά συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση της».
Για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «οι πάντες στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αλλά και οι αγορές, προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια» και ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, και μέχρι τον Αύγουστο, θα κριθούν πολλά αναφορικά με το μετα-μνημονιακό σχέδιο, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη ρύθμιση του χρέους».
Επίσης είπε ότι η κατεύθυνση για τη μετά μνημόνιο εποχή, είναι προς την «ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας, ταχύτερη μείωση της ανεργίας και αποτελεσματικότερη διοίκηση, για μια Ελλάδα που να παράγει περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζει δικαιότερα».
Τέλος, για την πιστοληπτική γραμμή, είπε ότι «δεν την προτείνει κανείς. Ούτε η Κομισιόν, ούτε ο ESM, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το Eurogroup», γιατί, όπως σημείωσε, «έχουμε το “μαξιλάρι” των 20 δισ. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και αυτό αρκεί».