Τελευταίες δημοσκοπήσεις: Διευρύνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ - Κρίσιμο μέγεθος οι αναποφάσιστοι-Σώμα με σώμα μάχη για την τρίτη θέση

Διεύρυνση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ καταγράφουν έξι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, τελευταία ημέρα δημοσιοποίησής τους και λιγότερο από δύο 24ωρα πριν από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου.

Η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ εκτείνεται ανάμεσα στις 5 και στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες. Ταυτόχρονα, εξαιρετικά υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, παρά το γεγονός ότι πλέον δεν απομένουν παρά λίγες ώρες μέχρι τις εκλογές. Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται μεταξύ 6 – 13,2% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, μεγάλο μέρος εξ αυτών δεν αποκλείεται, τελικά, να «γύρει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν ένα κόμμα προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, συχνά διασφαλίζει και την μερίδα του λέοντος από τους αναποφάσιστους. Όσον αφορά στην τρίτη θέση η μάχη παραμένει σκληρή, καθώς σε δύο από τις έξι δημοσκοπήσεις εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα, στις άλλες τέσσερις το Ποτάμι, όμως οι διαφορές τόσο μεταξύ των δύο κομμάτων όσο και μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, δεν ξεπερνούν τα όρια του στατιστικού λάθους.

Δημοσκόπηση Pulse για το Action 24

Προβάδισμα της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση έρχεται το Ποτάμι και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εισέρχεται στην επόμενη βουλή και το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έστω και με ένα οριακό ποσοστό. Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. δεν φαίνεται να ξεπερνά το όριο του 3% και επομένως δεν εισέρχεται στην νέα βουλή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, λαμβανομένων υπ’ όψιν των αναποφασίστων, οι έδρες που αναμένεται να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνουν τις 145, η ΝΔ τις 79, το Ποτάμι τις 19, η Χρυσή Αυγή τις 17, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει 16 βουλευτές, το ΚΚΕ 14 και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10.

Συγκεκριμένα, λαμβάνουν:
ΣΥΡΙΖΑ 32%
ΝΔ 27%
Ποτάμι 6%
Χρυσή Αυγή 5,5%
ΠΑΣΟΚ 5%
ΚΚΕ 4,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5%
Αναποφάσιστοι 6%

Δημοσκόπηση της GPO για το Mega

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 6,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,4%, αυξημένο κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στις 19 Ιανουαρίου, έναντι 26,7% της ΝΔ η οποία αυξάνει το ποσοστό της οριακά κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε ημέρες.Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,1% και ακολουθούν… σε απόσταση αναπνοής ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με 5%, ενώ προκύπτει επτακομματική (ή οριακά οκτακομματική) Βουλή. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με το ποσοστό του προέδρου της ΝΔ ωστόσο να φθίνει (40,1% από 40,5% στις 19/1) και αυτό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να βαίνει αυξανόμενο σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις του Ιανουαρίου (38,6 από 37,2% στις 19/1).

Ειδικότερα, στην ερώτηση “αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;” η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:
• ΣΥΡΙΖΑ: 33,4% (από 30,4% στις 19/1 και 28,5% στις 7/1)
• ΝΔ: 26,7% (από 26,4% στις 19/1 και 25,3% στις 7/1)
• Χρυσή Αυγή: 5,1% (από 5,2% στις 19/1 και 5,4% στις 7/1)
• ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη: 5% (από 5,1% στις 19/1 και 5% στις 7/1)
• Το Ποτάμι: 5% (από 5,2% στις 19/1 και 5,8% στις 7/1)
• ΚΚΕ: 4,9% (από 4,8% στις 19/1 και 5,7% στις 7/1)
• Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,5% (από 3% στις 19/1 και 2,7% στις 7/1)
• Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: 2,9% (από 2,5% στις 19/1 και 2,6% στις 7/1)
• ΛΑΟΣ: 1,4% (από 1,2%στις 19/1 και 2% στις 7/1)
Η επιλογή “άλλο” συγκεντρώνει 2,4%, το λευκό/άκυρο επιλέγει το 0,4% των πολιτών, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν έχουν αποφασίσει ανέρχεται σε 9,3% (από 11,5% στις 19/1 και 13,1% στις 7/1).

Δημοσκόπηση Marc για τον Alpha

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.153 νοικοκυριών η εταιρεία Marc για τον ALPHA. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 32,2% (από 29,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 26% (από 26,4% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Τρίτο κόμμα έρχεται Το Ποτάμι με 6,3% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΚΚΕ με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%.

Εκτός Βουλής σύμφωνα με την δημοσκόπηση μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,2% και οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ με 1%. Άλλο κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το 2,5% των ερωτηθέντων, άκυρο-λευκό και αποχή επέλεξαν το 1,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,1%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερώτηση, με ποιου πολιτικού αρχηγού τις απόψεις συμφωνείτε περισσότερο, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να προηγείται του Αντώνη Σαμαρά με 28,1% έναντι 27,5% για πρώτη φορά.
Δημοσκόπηση MRB για Star Channel

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 5,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία MRB, για λογαριασμό του Star Channel.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,2% και η ΝΔ 26%. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,4% μένει εκτός Βουλής.

Αδιευκρίνιστη η ψήφος του 13,2% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου Πρωθυπουργού, τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 37,3% και τον Αλέξη Τσίπρα το 33% των ερωτηθέντων.

Δημοσκόπηση Κάπα Research για το tovima.gr

Σταθερό προβάδισμα 3,4 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kάπα Research για tovima.gr, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ παραμένει σταθερή παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας κυρίως τις αντιφάσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν σήμερα είχαμε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα με 33,5% έναντι 30.1% της ΝΔ. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 3,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Επειδή η διαφορά αυτή παραμένει σταθερή οι εκλογικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο πλέον να ανατραπεί. Ταυτόχρονα ενισχύεται η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι ο νικητής των εκλογών, γεγονός που του διασφαλίζει τη μερίδα του λέοντος και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Στη παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 75,2 % ενώ η Νέα Δημοκρατία 17,6%.

Στην πιθανή κατανομή των εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 148 έδρες, η Νέα Δηκοκρατία 88, η Χρυσή Αυγή 18, το ΠαΣοΚ 16, το Ποτάμι 16, το ΚΚΕ 14

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΪ

Ανοίγει η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της ΝΔ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των 6,5 της προηγούμενης μέτρησης της 19ης Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 33,5% έναντι 26,5% για τη ΝΔ. Καμία αλλαγή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την προηγούμενη δημοσκόπηση και πτώση μισής ποσοστιαίας μονάδας από το 27% για τη ΝΔ.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι με 7% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, και το ΠΑΣΟΚ με 5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπαίνουν οριακά στη Βουλή με 3,5% ενώ εκτός φαίνεται να μένει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου με την πρόθεση ψήφου να μην ξεπερνά το 1,5%.

Οι αναποφάσιστοι ισοβαθμούν με 7% στην τρίτη θέση με το Ποτάμι ενώ η αποχή και το λευκό, συγκεντρώνουν αθροιστικά ένα 4%.

Μεγάλη συσπείρωση για το κόμμα της Κουμουνδούρου με τις απώλειες να μην ξεπερνούν το 18% την ώρα που οι μετακινήσεις από τη ΝΔ προς άλλα κόμματα ανέρχονται στο 33%.

Το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι άλλαξαν γνώμη για το κόμμα που τελικά θα ψηφίσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ενώ το 6,5% παραδέχεται ότι επηρεάστηκε στην τελική του απόφαση από τις δημοσκοπήσεις.

Σε χαμηλά επίπεδα φαίνεται να κυμαίνεται η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων αφού μόνο ένα 53% περιμένει την εφαρμογή του προγράμματος του κόμματος που προτίθεται να ψηφίσει.

Πιο συγκεκριμένα το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύουν ότι το κόμμα τους θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του διαμορφώνεται στο 60%

Ως καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα μετά της εκλογές, το 29% των ερωτηθέντων θεωρεί το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης ενώ περίπου ένας στους τέσσερις (23%) προτιμούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.