Το «μπαλάκι» στην νέα κυβέρνηση πέταξε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με την απόφαση που ανακοίνωσε την Πέμπτη το μεσημέρι.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Πίεση Ντράγκι στους αντι-μνημονιακούς υποψηφίους», ο Ντράγκι ουσιαστικά συνέδεσε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα με «την καλή συμπεριφορά» της νέας κυβέρνησης, δηλαδή – με άλλα λόγια – την αποδοχή της υπαγωγής σε ένα πρόγραμμα, καθώς πρακτικά τα όρια πρόσβασης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έθεσε αποκλείουν την Ελλάδα για τουλάχιστον για έξι μήνες. Έτσι, «αυξάνει την πίεση για οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να εξετάσει τις απαιτήσεις των επίσημων πιστωτών της χώρας» αναφέρει το άρθρο.
Με τον τρόπο αυτό η απόφαση για το τι θα γίνει με την Ελλάδα, συνδέεται ουσιαστικά με το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος νικητής των εκλογών, είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί μια λογική συμβιβασμού με την Τρόικα των πιστωτών. Το Bloomberg ερμηνεύσει ως «στρίμωγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην γωνία» τους όρους του Ντράγκι, να μην μπορεί η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ έως τον προσεχή Ιούλιο, με την προϋπόθεση προηγουμένως να έχει ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Αθανάσιου Βαμβακίδη, στελέχους της Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος υποστηρίζει ότι «αυτό είναι ένα καρότο για τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα». «Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο εάν υπάρξει συμφωνία. Αυτό είναι το καλύτερο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα» προσθέτει.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις αναφέρει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ότι θα επιδιώξει να πείσει την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να απομειώσουν την αξία του ελληνικού χρέους που κατέχουν, ώστε να του επιτρέψουν να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να δημιουργήσει απασχόληση. Λίγες μέρες, μάλιστα, πριν τις ανακοινώσεις Ντράγκι, σημειώνει το άρθρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα σήμαινε την τιμωρία μια χώρας η οποία υποφέρει ήδη εδώ και χρόνια από λιτότητα. Το υπάρχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου και δίχως περαιτέρω βοήθεια η κυβέρνηση θα «μείνει» από χρήματα έως τον Ιούνιο, δήλωσαν δυο αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg, αυτόν τον μήνα.
Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Ντράγκι αν και δεν εξαίρεσε την Ελλάδα από το πρόγραμμα, οπότε δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για τιμωρία, ταυτόχρονα έθεσε όρους για το αν τελικά δεν θα εξαιρεθεί οριστικά η χώρα από το πρόγραμμα. Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 33,3% του χρέους της κάθε εκδότριας χώρας. Τούτο, κρατά την Ελλάδα στο περιθώριο, τουλάχιστον μέχρι να αποπληρώσει τον Ιούλιο χρέος που διακρατά η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον ίδιο.