ΔΝΤ: «Απίθανο ένα Grexit»-Θα συνεργαστούμε πλήρως με την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα

Δεν θεωρεί «πιθανό» ένα Grexit το ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζεται πανέτοιμο να συζητήσει και να «συνεργαστεί πλήρως» με όποια κυβέρνηση και αν προκύψει στην Ελλάδα.

Αυτό δήλωσε, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Μάρεϊ απέφυγε επιμελώς να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση ενόψει των εκλογών υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν θέλει ν’ αναμιχθεί στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. Εμμέσως απέφυγε ν’ απαντήσει και όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι, αν εκλεγεί, δεν θα συζητήσει με στελέχη της Τρόικας αλλά μόνο με τους πολιτικούς του προϊσταμένους, δηλώνοντας ότι πρόκειται για υποθετικό σενάριο και δεν θα προχωρήσει σε σπέκουλα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στη βάση αυτής της έκθεσης προκύπτει το εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, αποφεύγοντας ουσιαστικά να τοποθετηθεί σαφώς. Κληθείς δε να σχολιάσει τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «μια αναδιάρθρωση θα έχει συνέπειες», αρκέσθηκε να προσθέσει ότι μια αναδιάρθρωση χρέους είναι σοβαρή υπόθεση.

Ο κ. Μάρεϊ σχολίασε δια των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ στο Νταβός την ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τις αποφάσεις Ντράγκι εκτιμώντας ότι η προγραμματισμένη επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και στη μείωση του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

«Τα μέτρα αυτά αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές ότι η ΕΚΤ θα φέρει εις πέρας την αποστολή της για την σταθερότητα των τιμών», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ προσέθεσε ότι για να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που παρουσίασε ο κ. Ντράγκι θα πρέπει να συνοδευτούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και δια της διασφάλισης ευρείας πολιτικής στήριξης για τις πολιτικές διαχείρισης της ζήτησης.