50 εκατ. ευρώ οι μίζες της Novartis σε πολιτικά πρόσωπα

Μίζες που αγγίζουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελικών αρχών που έφθασε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.

Τα στοιχεία για τις μίζες ενισχύονται, καθώς στην δικογραφία συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις τριών προστατευμένων μαρτύρων που θεωρούνται αξιόπιστες από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομιστεί στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι είναι κοντά στα επίδικα γεγονότα.

Οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους προστατευόμενους τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.

Στις μίζες εμπλέκονται ακόμα τριάντα πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Το Δημόσιο από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών υπέστη ζημιά 23 δισ. ευρώ από το 2000 έως το 2015, ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.