Τι είπαν Τσίπρας και Παυλόπουλος για το Σκοπιανό

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Ο πρωθυπουργός έκανε αρχικά ένα σύντομο χιουμοριστικό σχόλιο για το κρύο στην Αθήνα, το οποίο, όπως είπε, δεν τον πτοεί μετά το κρύο που έκανε στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα θέματα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ είπε χαρακτηριστικά: «Είναι θέματα που “λιμνάζουν” εδώ και χρόνια στην εξωτερική μας πολιτική και επιδιώκουμε να τα λύσουμε. Αν δεν τα λύσουμε, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας με πολύ πιο δύσκολο τρόπο».

«Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Στο θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί, ωστόσο υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα -θετική, ως ένδειξη καλής θέλησης, είναι και η αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων… Δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις σε αυτά τα θέματα. Πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή, η χώρα κυρίως στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ για την ενημέρωση» απάντησε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο, όταν η γραμμή μας ήταν αρραγής. Είναι πολύ σημαντική η εκταφή των οστών των πεσόντων μας στην Αλβανία».

«Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα που το θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο εμείς. Άρα, ο δρόμος των γειτόνων μας προς την ΕΕ περνάει μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων. Οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού ήταν ταυτόχρονα η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Εμείς έχουμε την καλή θέληση, αλλά υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο» υπογράμμισε επίσης.

Μίνι υπουργικό συμβούλιο

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε στο Μαξίμου μίνι υπουργικό συμβούλιο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι 9 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ένας των ΑΝΕΛ. Παρόντες είναι οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Ολγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Δαραγασάκης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Σταθάκης και των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουί

Είχε προηγηθεί το πρωί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον οποίο ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων:

Στις 10:30, τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
Στις 12:30, την Φ. Γεννηματά, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Στις 13:30, τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στις 15:00, τον Σ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ
Στις 17:30, τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

Ο Μάθιου Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα θα επισκεφτεί τα Σκόπια.

Ανάρτηση Βενιζέλου για το θέμα της ονομασίας

Διευκρινήσεις για την κατάσταση σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αναφορικά με το Σύνταγμα της χώρας έκανε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης προβληματικών αναφορών και διατάξεων.

Κόντρα Μαξίμου-ΠΑΣΟΚ με φόντο το Σκοπιανό

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ με αφορμή το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά για την επικείμενη συνάντησή τους αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, για το Σκοπιανό.

“Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη τελική μας στάση” ανέφερε σήμερα το πρωί επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας πως η παράταξή της θα αξιολογήσει τυχόν κυβερνητική πρόταση για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ «αν και όταν αυτή διατυπωθεί επισήμως».

Δ. Κουτσούμπας: Το Σκοπιανό δεν είναι βαφτίσια για να συνεννοηθούμε για το όνομα του παιδιού

Τη φράση «από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα» χρησιμοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 για να περιγράψει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία.

Παράλληλα επέμεινε στον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» για τον Αλέξη Τσίπρα εξηγώντας ότι «μπορεί να είναι σκληρός ότι εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικό απατεώνα ο Τσίπρας αλλά αυτό είναι αντίστοιχο της σκληρότητας των πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το ποσοστό 8% του ΚΚΕ στη δημοσκόπηση της Public Issue ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος είπε ότι «σε μεγάλο βαθμό κατασταλάζει μια πείρα στον λαό ειδικά σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί ότι όσοι πουλάνε φύκια και μεταξωτές κορδέλες καταλήγουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού».

«Ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός ήταν ίδιον του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες κινήσεις αριστεροσύνης θα είναι στην πολιτική του με διάφορα μερίσμστα από τους φτωχούς για τους πιο φτωχούς αλλά και κορώνες για να ευαισθητοποιήσει κάποιο κομμάτι του λαού που έχει νωπές τις μνήμες από τις πολιτικές των προηγούμενων με επιχείρημα ότι “δεν τα κατάφερα όλα αλλά κάτι έκανα κι εγώ”» συνέχισε την κριτική του ο κ. Κουτσούμπας.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «ένα όνομα δεν λέει τίποτα από μόνο του». «Δεν είναι βαφτίσια για να συνεννοηθούν κουμπάροι, γονείς και παπάς για το όνομα του παιδιού, υπάρχει ο αλυτρωτισμός, το Σύνταγμα κ.α.» πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας ότι «κάθε όνομα με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση εγγυήσεις όπως το Σύνταγμα της χώρας».

Κατά την άποψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «δεν χρειάζεται ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα» ενώ για τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε ότι «φαντάζομαι ότι υπάρχει ή θα έπρεπε να υπάρξει ενιαία κυβερνητική θέση. Ο Καμμένος έχει τις δικές του απόψεις αλλά μένει να το δούμε στην πράξη πού θα καταλείξει».

Μιλώντας, τέλος, για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό εκτίμησε ότι «οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης παό το πολιτικό σκηνικό είναι σε φάση αποσύνθεσης όπως γίνεται με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Μπορεί το Σκοπιανό να αποτελέσει παράγοντα επιτάχυνσης τέτοιων εξελίξεων».

Δεν αποκλείει θετική ψήφο ο Θεοδωράκης

Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να ψηφίσει μία πρόταση της κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για την αναγκαιότητα «εθνικής συνεννόησης» που πρέπει να υπάρξει για το θέμα. Ο πρόεδρος του Ποταμιού, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Real, υποστήριξε πως ο ίδιος εξαρχής πήρε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα και ζήτησε να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι υπόλοιποι αρχηγοί.

«Oπως ξέρετε εγώ βγήκα πολύ νωρίς και είπα την άποψή μου για μία σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας να λες σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει μία ονομασία σε αυτό το κράτος χωρίς καμία αναφορά στη λέξη “Μακεδονία”», ήταν η ακριβής τοποθέτησή του.