«Θετικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στον Π. Τζεντιλόνι

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

«Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές», είπε ο πρωθυπουργός στον Ιταλό κεντροαριστερό ομόλογό του.

«Φάνηκε και με τα ομόλογα του δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κατά την συνομιλία του με τον Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος παρακολουθούσε τον Αλέξη Τσίπρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Την ώρα αυτή αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στο μέγαρο Βίλλα Μαντάμα της Ρώμης.

Σήμερα αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα η τέταρτη Σύνοδος των χωρών του Νότου, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η όλη ιδέα των «συνόδων των χωρών του Νότου», γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος των επτά ηγετών είναι η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη. Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ένωσης επεξεργάζονται διακήρυξη για μια πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Παράλληλα, στην αιώνια πόλη πρόκειται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική.

Το «Μed 7» υποστηρίζει και νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία, σε συνέχεια της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις «χώρες πρώτης γραμμής», όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά και να πρωτοστατεί στις προσπάθειες με στόχο να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη, αλλά και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ