Συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο καθ’ ύλην Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και Διοικητικών Υπηρεσιών, Καρασάββας Νικόλαος και ο Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου,Προκόπης Σινάνης.

Ο δήμαρχος Λέσβου ενημέρωσε τον υπουργό για την ιδιαίτερη σημασία της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στον Δήμο, ύστερα από τη συγκρότηση του Καλλικρατικού Δήμου, αφενός γιατί συμπεριλαμβάνονται πλέον δεκατρείς Δημοτικές Ενότητες στα διοικητικά του όρια και αφετέρου γιατί ουδέποτε υπήρξε πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων στους Δήμους της Χώρας, η οποία θα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά τους.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση στην κατανομή των πόρων. Είναι ένα δίκαιο αίτημα, γιατί δεν είναι βιώσιμοι οι Δήμοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

Ακολούθως, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως μελετάται, στις επερχόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, η αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα οι πραγματικές ανάγκες των δήμων είναι αυτές που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για ένα νέο τρόπο κατανομής αυτών των πόρων, που θα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε τελικά, να παρέχονται κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε μια γόνιμη συζήτηση αναφορικά με θέματα του Δήμου και ζητήματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αφορμή της επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», από την πλευρά της δημοτικής Αρχής τονίστηκε η σημασία της διάκρισης των αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ανάγκη για την ενδυνάμωση του θεσμού των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου για την κάλυψη μικρών δαπανών ώστε να καλύπτονται άμεσα καθημερινές ανάγκες των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών. Τα δύο νέα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών αφορούν στη χρηματοδότηση ΟΤΑ για έργα Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Αγροτικής Οδοποιίας, Αποκατάστασης ΧΑΔΑ, μικρών αντιπλημμυρικών έργων, για προμήθεια Μηχανημάτων Έργου, για την ανέγερση Δημοτικών Κτηρίων και για την αναγκαία αναμόρφωση των Παιδικών Χαρών.