Τσίπρας: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στη Βουλή

Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη Βουλή, τόνισε πρόκειται για τον πρώτο Προϋπολογισμό που κατατίθεται μετά από οκτώ χρόνια χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη «τροϊκανότερο των τροϊκανών».

«Υπερφορολήγηση είναι τα 5 δισ. ή τα 30 δισ. που φέρατε εσείς; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος το τέλος επιτηδεύματος;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε ότι «εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό, και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, διερωτήθηκε πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τη μείωση των φόρων. «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση πόρων από τη δημόσια υγεία;», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς».

«Η Ελλάδα επιστρέφει»

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία, ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή και έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος που την οδήγησαν στη κρίση.

Τόνισε ότι «παραλάβαμε μια χώρα και μια οικονομία που βρισκόταν στον γύψο της ύφεσης και της καταστολής», ενώ καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι κυβερνούσαν «με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με ΜΑΤ και δακρυγόνα στη πλατεία Συντάγματος». Είπε επίσης ότι την προηγούμενη κυβέρνηση «την έριξε ο λαός και κανένας άλλος».
Επεσήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις «που κανείς δεν είχε κάνει πριν» και οι οποίες «αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς»

«Δεν σας ενημέρωσαν σωστά»

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., είπε ότι «το απόφθεγμα που είπατε δεν ήταν του Αϊνστάιν, είναι από τα ψεύτικα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν σας ενημέρωσαν σωστά». «Είπατε ότι ο Αϊνστάιν ανέφερε πως “είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα” αλλά δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε επίσης ότι οι πολίτες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ «εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης», την οποία, όπως συμπλήρωσε, «τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος».

«Αναγκαστικός συμβιβασμός, αλλά ηπιότερη προσαρμογή»

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν «αναγκαστικό συμβιβασμό» με τους εταίρους. Όπως συμπλήρωσε, «δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο, μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία 2015 – 2018».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ζήτησε και κέρδισε εκ νέου εντολή από τον λαό, μετά από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 με τους εταίρους. «Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κ. Σαμαρά, πως το εξηγείτε αυτό; Αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε στην αντιπολίτευση;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε επιπλέον ότι «ο λαός δεν είναι χαζός, έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση». «Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019», συμπλήρωσε.

«Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;»

Απευθυνόμενος στη Ν.Δ., ανέφερε πως «εσείς πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το 10ετές ομόλογο στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας, για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο 10ετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;».

Παράλληλα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πως όταν αναφέρεται στην Κύπρο και την Πορτογαλία ξεχνά ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, αλλά και ότι «καμία δεν μπήκε (σε μνημόνιο) και έχασε το 25% του ΑΕΠ». «Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως για τρία διαδοχικά τρίμηνα το ΑΕΠ μεγεθύνεται και η ανεργία αποκλιμακώνεται. «Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του, είπε ο Πρωθυπουργός.

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό

Με δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τον Φώτη Κουβέλη για να έρθετε να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές πολιτικές που βίωσε η χώρα. Κοροϊδέψατε των ελληνικό λαό δύο φορές, αποτύχατε δύο φορές» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας πως «αποτύχατε και ως αντιμνημονιακοί και ως διαχειριστές του μνημονίου».

Συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό υποστήριξε ότι επαναλαμβάνει «την ίδια αποτυχημένη συνταγή, είναι προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός, πολλών φόρων, άδικος και αντιλαϊκός».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα υπάρχει ειδική αυξημένη επιτήρηση μετά τον Αύγουστο του 2018.

«Η κυβέρνησή σας έχει ήδη βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018, για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε;» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτική της κυβέρνησης είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ενώ την κατηγόρησε ότι διαλύει τη μεσαία τάξη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε αχρείαστα τα υπερπλεονάσματα του 2016 και του 2017, λέγοντας ότι δεν προέκυψαν από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά είναι προϊόν της απαράδεκτης υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας.

«Γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που μας ζητάνε οι πιστωτές μας;» ρώτησε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτή τη συνειδητή επιλογή των μεγαλύτερων υπερπλεονασμάτων για να μοιράζει επιδόματα «αντιγράφοντας τις χειρότερες πελατειακές λογικές τις μεταπολίτευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται διαρκώς, ενώ υποστήριξε ότι «η ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή κατά πάντων, η διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών, η μείωση επενδυτικών και κοινωνικών δαπανών έφεραν το δήθεν υπερπλεόνασμα και τη δήθεν υπεραπόδοση».

Μάλιστα, επιτέθηκε και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Μας είπατε κ. Τσίπρα η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι μεγάλης σημασίας. Φταίω εγώ τώρα αν σας πως ψεύτη; Ή μήπως προτιμάτε το κωλοτούμπας, που έχετε πατεντάρει;» Παράλληλα του καταλόγισε αφόρητο κυνισμό και βαθιά ανηθικότητα.

Γεννηματά: Είναι αργά για δάκρυα, Αλέξη, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός σας

Με τη φράση «είναι αργά για δάκρυα Αλέξη, αυτός είναι πράγματι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση σας» ξεκίνησε την σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αμφισβήτησε τόσο το, κυβερνητικό ισχυρισμό ότι τελειώνουν τα μνημόνια όσο και το ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.

«Με τις πολιτικές του κ Τσίπρα οδηγείται πράγματι η χώρα σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια;

Κατηγορηματικά όχι» είπε και εξήγησε: «Έχετε δεσμευθεί για συνέχιση αυτής της φοβερής φοροεπιδρομής για άλλα πέντε χρόνια, παραχωρήσετε τον εθνικό πλούτο στο υπερταμείο για 99 χρόνια.Υπογράψατε για δέσμευση επιτροπείας της χώρας με υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, υπογράψατε νέες περικοπές για 700.000 κύριες συντάξεις το 2019.

Ο μόνος λόγος που η αξιολόγηση αυτή δεν προσέθεσε νέα μέτρα είναι πολύ απλά γιατί όλα η κυβέρνηση σας τα έχει δώσει απλόχερα εκ των προτέρων και για το 2018 και για το 2019 και για το 2020. Και όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους.»

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «έξοδο-μαϊμού» με συνθήκες υποτέλειας σκληρών μέτρων λιτότητας και κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών.

«Βγαίνουμε από την κρίση; Όχι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση με συνθήκες μιας αναιμικής ανάπτυξης οι στόχοι της οποίας συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω και με τη φτώχεια να απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού» σημείωσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα ενώ «βυθίζει την κοινωνία στα χρέη και την απομόνωση» διαμηνύοντας ότι το Κίνημα Αλλαγές καταψηφίζει τον προϋπολογισμό που αναπαραγάγει την στασιμότητα.

Άγρια κόντρα Καμμένου-Βούλτεψη

Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του υπ. Αμυνας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε επίθεση με το «καλημέρα» στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Σχολιάζοντας την μικρή παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης είπε

«Μετά την μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε ποτάμι με τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά ούτε στην συζήτηση του προϋπολογισμού δεν έρχεστε πιά. Μόνο 15 άτομα είστε. Γίνατε ποτάμι στο ξηροπόταμο του κ. Θοδωράκη με τον οποίο δεν έχετε πια τίποτα να χωρίσετε».

Οι τόνοι ανέβηκαν στο κατακόρυφο όταν ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη υποστηρίζοντας ότι…έφαγε κι εκείνη από τα δάνεια που έπαιρνε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στην οποία εργάζονταν.

«Κυρία Βούλτεψη κι εσείς τα περνάτε από τέτοια συγκροτήματα όταν δίνατε δανεισμό. από τον “Ελεύθερο Τύπο” τα παίρνατε κυρία Βούλτεψη και εσείς τα φάγατε, μαζί τα φάγατε. Κι εσύ τα ‘φαγες κ. Βούλτεψη τα άρπαξες από τον “Ελεύθερο Τύπο” όταν έπαιρνε δάνεια την ώρα που μικρομεσαίες επιχειρήσεις πείναγαν, τα μοιράσατε μεταξύ σας» είπε με ένταση ο υπ. Αμυνας.

Η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε αμέσως τον λόγο επί προσωπικού ενώ φώναζε από το έδρανο της «απατεώνα!» τον κ. Καμμένο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπ. Αμυνας ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι επίμαχες εκφράσεις.

Ωστόσο η Σοφία Βούλτεψη που πήρε τον λόγο αντέδρασε: «Αυτά που είπε ο κ. Καμμένος ακούστηκαν από την τηλεόραση κακώς διαγράφτηκαν από τα πρακτικά θα πρέπει να δει ο ιστορικός του μέλλοντος ποιοι δημαγωγοί και ψεύτες κυβέρνησαν την Ελλάδα».

Εσπευσε δε να προσθέσει: «Εγώ ούτε κότερα έχω ούτε αγόρασα τη Μερσέντες του Αμίν Νταντά. Είναι πολύ μεγάλο θράσος να εμφανίζεται ο κ Καμμένος στη Βουλή ενώ είχε εξαφανιστεί όταν ήταν εδώ ο Ερντογάν. Ξαναβγήκε όταν έφυγε ο εχθρός, τώρα πήγε στη Θράκη αλλά δεν μας είπε αν συμφωνεί να εκλέγονται οι μουφτήδες».

Το λόγο πήρε εκ νέου υπουργός άμυνας απαντώντας στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

«Δεν είχα ποτέ αυτοκίνητο του Αμίν Νταντά, του Μεταξά ήταν το αυτοκίνητο» είπε και πρόσθεσε: «Παλιά είχα μεγαλύτερο κότερο και πήγαινα βόλτα την κυρία Βούλτεψη. Πήρα μικρότερο γιατί το εισόδημα μου έχει μειωθεί».