Αλ. Τσίπρας: Η στρατηγική μας απέδωσε - Η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα

Έφτασε επιτέλους η ώρα της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι «η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μια σειρά θετικών εξελίξεων σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας, υπογραμμίζοντας πως «η στρατηγική μας απέδωσε».

Όπως είπε με αφορμή την πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 5% για πρώτη φορά μετά από το 2009, οι αγορές ανάβουν «πράσινο» για έξοδο από τα μνημόνια. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναπτύχθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, για πρώτη φορά από το 2006.

Χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη με συμβολισμό» την τεχνική συμφωνία σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση κλείνει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα. «Η αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσπάθειας επέτρεψε την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ εξασφαλίσαμε την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι είναι στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, καθώς και ότι θα συμβάλουν στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας πως οριακά υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας.

“Η καλύτερη λοιπόν απάντηση σε όλους αυτούς αλλά και σε ορισμένους τεχνοκράτες που επιμένουν να μη μπορούν να το χωνέψουν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα είναι όχι τα δικά μας λόγια αλλά τα αποτελέσματα.Τα απτά δεδομένα της πραγματικότητας όπως αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες, στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, στις εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, στην έξοδο μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, μετά από εφτά χρόνια. στη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις διεθνείς αγορές” υπογράμμισε.

“Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Και η ώρα αυτή δεν είναι πια μακριά, δεν είναι άπιαστο όνειρο. Γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα και θα γίνει πράξη σε λίγους μήνες, το Καλοκαίρι του ’18” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Όλοι διαπιστώνουν τη θετική αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα και τις προοπτικές που διανοίγονται. Αποτιμούν θετικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και σημειώνουν κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας απέναντι σε αυτές. Γιατί η Ελλάδα αποκτά επιτέλους κουλτούρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων” συμπλήρωσε.

«Δεν είμαστε πλέον φοβικοί απέναντι στις αλλαγές και οι δεσμοί με τα κατεστημένα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν την πρόοδο έχουν διαρραγεί οριστικά. Η αναγνώριση αυτή μεταφράστηκε σε έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε αυξήσεις κεφαλαίου σε εισηγμένες εταιρείες και επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.