Ντάισελμπλουμ: Θετικά τα σήματα από την τελευταία αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα

«Πολύ θετικά σήματα», χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα αποτελέσματα από την τελευταία αποστολή των Θεσμών στην Ελλάδα, μετά το τέλος του Eurogroup της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Όπως εξήγησε, οι επικεφαλής των Θεσμών ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την τελευταία αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. «Tα σήματα είναι πολύ θετικά αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλος όγκος εργασίας κυρίως σε ο,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ επισήμανε πως: «υπάρχει δέσμευση από όλους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά προτίμηση πριν από το τέλος του χρόνου».

Όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι τέθηκε σήμερα και ότι ο έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε να λάβει δράση για την προστασία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι απειλούνται με επιθέσεις.

Επίσης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί περαιτέρω ο λεγόμενος «γαλλικός μηχανισμός» για το χρέος που αποφασίστηκε πέρυσι. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι σύμφωνα με αυτόν το μηχανισμό, θα υπάρχει περισσότερη ή λιγότερη ελάφρυνση του χρέους, ανάλογα με την ανάπτυξη. «Η δουλειά θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Αυτό έχει συμφωνηθεί και αυτό είναι το επόμενο βήμα», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά την πρώτη φάση της αξιολόγησης τον Οκτώβριο, κατά την οποία όλες οι πλευρές εργάστηκαν με «εποικοδομητικό τρόπο». «Η τεχνική εργασία συνεχίζεται για την προετοιμασία της επόμενης αποστολής το Νοέμβριο. Στόχος παραμένει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος της χρονιάς, το συντομότερο δυνατό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό». Συνεχίζοντας ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία της «γρήγορης» και «ομαλής» ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης προκειμένου να να ολοκληρωθεί ομαλά και το πρόγραμμα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρέτισε την πρόοδο που καταγράφηκε στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα και υπενθύμισε την πρόσφατη εκταμίευση των 800 εκατ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που εκκρεμούσαν από την Τρίτη δόση του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς