Μουζάλας: Πλωτά μέσα για τη φιλοξενία των προσφύγων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

“Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Το υπουργείο έχει ζητήσει από την ΕΕ, την Υπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να μισθώσουν ξενοδοχεία στα νησιά για τη χειμερινή περίοδο, για τη φιλοξενία προσφύγων. «Οι ξενοδόχοι της Λέσβου και της Χίου δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, συμπλήρωσε. «Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως είναι θέμα εβδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα», εξήγησε.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις φήμες για παραίτησή του. «Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός», είπε. Πάντως, χαρακτήρισε την πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».