Επίθεση Τζανακόπουλου στους εκδότες για τον ΕΔΟΕΑΠ (βίντεο)

H εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Κυρίες και κύριοι,

Την προηγούμενη Παρασκευή, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, από την οποία πλέον καθίσταται σαφής η κοινή βούληση των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.

Ήδη έχουν κλείσει με θετικό τρόπο μια σειρά από ζητήματα.

Η ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα 120 δόσεων, με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%. Σε αντιστοίχηση με αυτή τη ρύθμιση θα εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Η ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες συμφωνήθηκε η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης τόσο για τον ή την σύζυγο όσο και για τα τέκνα.

Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ για τον οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα η ρύθμιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Και στο θέμα αυτό η Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη την αγωνία των δημοσιογράφων, αλλά και όλων των εργαζομένων στον Τύπο καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα.

Το δυστύχημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο οι κατ’ εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι.

Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου, Αναστασιάδη και Κουρτάκη, πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες όσο και την πλήρη αδιαφορία για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και όλων των εργαζόμενων στον Τύπο.

Στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης πάντως είναι να προχωρήσουν τάχιστα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν και να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το βασικό στοιχείο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι παρά τον παροξυσμό καταστροφολογίας από την αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί δίχως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων, διαψεύδοντας τα σενάρια περί δημοσιονομικού κενού.

Μάλιστα, όσον αφορά το 2017, αναμένεται να καταγραφεί δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απόδοση κοινωνικού μερίσματος, όπως αντίστοιχα συνέβη και στο τέλος του 2016.

Αναμένεται το επόμενο διάστημα, να συγκεκριμενοποιηθεί τόσο το ποσό όσο και το πού θα κατευθυνθεί στοχευμένα αυτή η ενίσχυση.

Και στο θέμα αυτό, έχει μεγάλη σημασία να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα ευθυγραμμιστεί με τις εισηγήσεις των πλέον ακραίων του κόμματος του, επαναλαμβάνοντας το περσινό του ολίσθημα όταν και καταψήφισε την παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ή αν τελικά θα υποχωρήσει και θα ψηφίσει τη σημαντική αυτή ενίσχυση.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένα βήματα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την χώρα, για ένα αξιόπιστο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού, είναι η διαβούλευση και οι συνεργασία με τους φορείς κάθε περιοχής και φυσικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτή η λογική είναι που διαπερνά τη διεξαγωγή των Περιφερειακών Συνεδρίων ανά τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, το Συνέδριο στην Ήπειρο ενώ ήδη εντείνεται η προετοιμασία για το επόμενο Συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή ενώ θα ακολουθήσει το Συνέδριο των Ιόνιων Νήσων στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή που το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προχωρά μεθοδικά και με ιεραρχήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο απουσιάζει παντελώς από το πεδίο των προτάσεων αλλά επιλέγει να αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, φτιάχνοντας σκιάχτρα.

Είτε για τη δήθεν κατάρρευση των εσόδων, είτε για τη δήθεν αγορά του αιώνα στα εξοπλιστικά, είτε για τη δήθεν εικόνα βίας και ανομίας.

Αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, η οποία ευτυχώς για τη χώρα αλλά δυστυχώς για τη ΝΔ, αποδεικνύει με σαφήνεια το εξής απλούστατο:

Ότι μέρα με τη μέρα υλοποιείται το πολιτικό σχέδιο με το οποίο εκλέχθηκε η παρούσα Κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2015 και όσο η χώρα βαδίζει με σταθερά βήματα προς την έξοδο από τα μνημόνια, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα επιταχύνεται προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος πίσω από τις διαρκείς παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη και του κόμματος του.

Που τις τελευταίες μέρες καταθέτουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την έξαρση της βίας και ανομίας στη χώρα. Την ίδια στιγμή όμως, δίνουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για μια σειρά από επιτυχίες της.

Μας είναι πράγματι αδύνατο να παρακολουθήσουμε τη σκέψη του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του.

Είναι όμως προφανές ότι μετά τα «επιτυχημένα» σενάρια του «φιλοεπενδυτή» ηγέτη, του «προστάτη» των αρίστων και του «πολεμίου» της οικογενειοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει για μια ακόμα φορά εικόνα σύγχυσης και αδιεξόδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαραίτητες απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας θα δοθούν και από τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή.

Εκεί όμως θα τεθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη για την κάλυψη που παρέχει στον Κύριο Αυγενάκη ο οποίος φέρεται ότι διατηρούσε ειδικές σχέσεις και παρείχε εξυπηρετήσεις σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Πέραν τούτου όμως, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα δεδομένα που καταρρίπτουν έναν ακόμα ψεύτικο ισχυρισμό της ΝΔ.

Κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, αναφέροντας μονάχα ορισμένα από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια.

Τις συλλήψεις των απαγωγέων του επιχειρηματία Λεμπιδάκη, του αποστολέα των εκρηκτικών δεμάτων, μέχρι και την εξάρθρωση για πρώτη φορά των εγκληματικών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Και ειδικότερα, διότι αυτό είναι η ουσία του ζητήματος, θα δοθεί η ευκαιρία ώστε να παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της νέας αντίληψης για την αντεγκληματική πολιτική.

Μιας αντίληψης που βρίσκεται πλήρως στον αντίποδα του κράτους της καταστολής και των σιδηρόφρακτων πόλεων της περιόδου 2010-2014.

Μια πολιτική που δεν πριμοδοτεί την ασφάλεια έναντι της ελευθερίας, αλλά αντιθέτως μεριμνά τόσο για την προστασία των πολιτών όσο όμως και για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Και αυτή είναι μια αρχή που στη βάση της έχει την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας και της δικαιοκρατίας.

Σε αυτό εξάλλου το πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών κατατέθηκε και η υποψηφιότητα του σημερινού Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής του κ. Γιάννη Μουζάλα για την θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μια πιθανή ευδοκίμηση της υποψηφιότητας αυτής την οποία η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις θα αποτελέσει μια μεγάλη τιμή για τη χώρα αλλά και μια αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.