Βρυξέλες: Εξετάζεται νέα παράταση του ελληνικού Προγράμματος για να γίνει διαπραγμάτευση με την νέα Κυβέρνηση

Να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα έως και για έξι μήνες προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή και ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συζήτησαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αξιωματούχοι της ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτών θα πρέπει να συζητηθεί το τρέχον πρόγραμμα, η ολοκλήρωσή του αλλά και το τι θα ακολουθήσει μετά.

Τηρώντας την ανωνυμία τους, αξιωματούχοι της ΕΕ υποστήριζαν ότι η χορήγηση μιας νέας παράτασης είναι μάλλον αναπόφευκτη έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να τη ζητήσει η επόμενη Κυβέρνηση και η τελική απόφαση να ληφθεί από το Eurogroup, του οποίου, προς το παρόν, η συνεδρίαση έχει οριστεί για την 26η Ιανουαρίου.

Τυπικώς, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η δίμηνη παράταση που έλαβε η Κυβέρνηση στα τέλη του 2014 και ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών.

Η μέχρι τώρα συζήτηση που έχει γίνει αφορά στην υπαγωγή της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης επιτήρησης (ECCL). Εντούτοις, από τις Βρυξέλλες διαρρεόταν ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ελλάδας λόγω των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να οδηγήσει στην εξέταση και άλλων λύσεων καθώς ίσως η ECCL να κριθεί ανεπαρκής.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, η ECCL έχει σχεδιαστεί για χώρες οι οποίες έχουν πρόσβαση στις αγορές και παίζει το ρόλο της «εγγύησης», προκειμένου να κατευναστούν τυχόν ανησυχίες. Στα τέλη του 2014, «με λίγη καλή θέληση», όπως σημειωνόταν η Ελλάδα φαινόταν ότι μπορεί να υπαχθεί στην ECCL αλλά τώρα, με την πολιτική αβεβαιότητα να συνεχίζεται και τις αγορές να δείχνουν εξαιρετικά ανήσυχες, κάτι που εκφράστηκε και στην πτώση του χρηματιστηρίου αλλά και στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, αυτό δεν είναι βέβαιο. Κατά ορισμένους, μάλιστα, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα νέο «κανονικό Πρόγραμμα».

Επισήμως, πάντως, στη συνάντηση της Πέμπτης δεν συζητήθηκε καμία λεπτομέρεια ως προς το τι μέλλει γενέσθαι συγκεκριμένα. Το βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην Ελλάδα, εφόσον αυτή βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα.