Γκίκας Χαρδούβελης στους FT: Η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τους φόβους και τις ανησυχίες του για το μέλλον της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σε δηλώσεις του στους Financial Times υποστήριξε ότι η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα για την αποπληρωμή του χρέους αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και  προειδοποίησε για μια “βρώμικη έξοδο”- Dirty Exit- αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα από την 1η Μαρτίου.

«Χτυπώ καμπανάκι γιατί υπάρχει εφησυχασμός για το πώς θα συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και ότι τα λεφτά «δεν είναι εδώ». Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας, τα σχόλια του κ. Χαρδούβελη αντανακλούν μια ευρύτερη διαμάχη, αναφορικά με τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία της Ελλάδας, ενόψει των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου. Γι’ αυτό και στις δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε πως  πλέον «πορευόμαστε σε λεπτή γραμμή», εξηγώντας πως ξένες τράπεζες δεν μετείχαν στις εκδόσεις εντόκων του Δεκεμβρίου καθώς «πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ υψηλός».

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ να εργασθεί με τους κοινοτικούς εταίρους  και να συμφωνήσει σε εξάμηνη παράταση του προγράμματος, ώστε να «αγοράσουν χρόνο για να συμφωνήσουν σε μία συνετή έξοδο».

«Αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου, αυτό θα σημαίνει μία “βρώμικη έξοδο” από το πρόγραμμα. Θα είμαστε μόνοι μας, χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έξι μήνες θα μας έδιναν τον χρόνο να κανονίζαμε μια «συνετή έξοδο».

Πάντως, ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. «Αν πιστέψω στην μακροπρόθεσμη προοπτική που λέει ότι η πολιτική ακολουθεί τις επιθυμίες του λαού θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ότι, βαθιά μέσα τους, αντιλαμβάνονται ότι η Ευρωζώνη προσφέρει έναν οδηγό στην χάραξη της στρατηγικής που θα διορθώσει αυτήν την χώρα», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παραμένει ο κίνδυνος ατυχήματος, όταν αρχίσουν τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους.