Bloomberg: Η Ελλάδα κάθεται σε χρυσωρυχείο, αλλά δεν βγάζει χρήματα

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την απόφαση της καναδικής Eldorado Gold να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο «Όταν κάθεσαι κυριολεκτικά σε χρυσωρυχείο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να βγάλεις χρήματα».

Επιπλέον, σημειώνει ότι η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα και η απόφασή της έρχεται τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να βγει εκτός μνημονίων προσελκύοντας ξένες επενδύσεις.

«Αν η Eldorado αποφασίσει να φύγει θα υπάρξουν συνέπειες. Βραχυπρόθεσμα, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, γεγονός που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Μακροπρόθεσμα, θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ειδικά ενόψει της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού» τονίζει στο Bloomberg, ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Ανεξάρτητα του τι θα συμβεί στη συνέχεια, η ζημιά στην Ελλάδα ως επενδυτικού προορισμού έγινε και είναι σημαντική», αναφέρει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

«Η απόφαση της Eldorado αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την ελληνική οικονομία», δήλωσε επίσης ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος του Eurasia, εκτιμώντας ότι πλέον είναι δυσκολότερο για το ΣΥΡΙΖΑ να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα το 2018.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Liberal