Δραγασάκης: Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με άλλο φόρο

Το περίγραμμα για το πώς θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις προσεχείς εθνικές εκλογές έδωσε σε χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση στο ΤΕΕ ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιάννης Δραγασάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται και ένα δεύτερο σχέδιο “μακρού χρόνου”, ενώ αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι  εμείς δεν θα περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη και μετά οι θέσεις εργασίας, αλλά οι θέσεις εργασίας θα φέρουν την ανάπτυξη»

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους εξέφρασε την άποψη πως αρκετοί Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν καλύτερα από πολλούς στην Ελλάδα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ πρόσθεσε ότι τα πιο κρίσιμα σημεία για την αναδιάταξη της οικονομίας  είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση -το οποίο για να διατηρηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες θα απαιτηθούν νέες περικοπές-,  το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, η διευθέτηση του χρέους και η χρηματοδότηση ανασυγκρότησης.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα αντικατασταθεί με άλλο φόρο, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αποβλέπει στην είσπραξη 3 δισ., όπως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά από 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ.

Εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική ίδρυσης μίας επενδυτικής τράπεζας, η οποία όπως τόνισε θα μπορούσε να έχει ως κορμό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι επί τάπητος στην Κουμουνδούρου βρίσκεται και η δημιουργία δικτύου μικρών περιφερειακών τραπεζών, ώστε να συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι σημαντικές λύσεις θα δώσει η διαγραφή χρεών, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό προς συζήτηση το ύψος των διαγραφών.

«Μπορούμε να έχουμε διαγραφές χρεών, με κοινωνικά κριτήρια ή για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών σε περιπτώσεις υπερηλίκων», σημείωσε με νόημα.

Καταλήγοντας  έδωσε οδηγίες σε όσους θα συμμετέχουν στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τους κάλεσε να μην παρουσιάσουν συμπεριφορές αλαζονείας και να μη δεχθούν να πάρουν «φακελάκι»αλλά να επενδύσουν στο μορφωτικό τους επίπεδο.