Αποσπασμένος στο Μαξίμου ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού-Διοικητική, όχι πολιτική, η θέση απαντά ο ίδιος

Θόρυβο έχει προκαλέσει δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Huffington Post, σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος «Ποτάμι» Παναγιώτης Καρκατσούλης, είναι διορισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου, αποσπασμένος από την υπηρεσία του, με απόφαση του ίδιου του απερχόμενου Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Καρκατσούλης, ο οποίος όπως σημειώνεται από το «Ποτάμι» έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο, διορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά στη θέση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης, όπου εργάσθηκε υπό τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δ. Βαρτζόπουλο, με το ΦΕΚ 240/28-05-2013.

Ο Π. Καρκατσούλης αποσπάσθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ανήκε στο Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων (ΕΥΣΣΕΠ) και εργαζόταν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο βιογραφικό του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του «Ποταμιού» δεν αναφέρεται αυτή η …λεπτομέρεια ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει επανειλημμένως τονίσει δια ζώσης αλλά και δια μέσου αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα ότι «όσοι ασκούν εξουσία σε γενικές γραμματείες και δημόσιους οργανισμούς δεν θα είναι υποψήφιοι αν δεν περάσουν 4 χρόνια από τη λήξη της θητείας». Κάτι το οποίο επανέλαβε και κατά την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος.

Στο δημοσίευμα απάντησε ο κ. Καρκατσούλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου τόνισε ότι υπήρξε διοικητικός υπάλληλος και όχι πολιτικό στέλεχος και προσέθεσε ότι σαν και αυτόν «υπήρχαν άλλες δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι εξακολουθούν και δουλεύουν ακόμη και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τον Πρωθυπουργό». «Ο πρωθυπουργός» εξήγησε «είναι και διοικητικός προϊστάμενος υπηρεσιών, οι οποίες είναι κάτω από αυτόν: οι Γενικές Γραμματείες Κυβέρνησης, Συντονισμού, Επικοινωνίας κ.α. Οι άνθρωποι που υπηρετούν εκεί είναι διοικητικοί υπάλληλοι, οι προϊστάμενοί τους, που ήταν ο Γενικός Γραμματέας και πάνω από αυτόν ο Πρωθυπουργός, αυτοί είναι πολιτικά πρόσωπα».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη περί της αποχής τετραετίας για όσους κατείχαν θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς ο κ. Καρκατσούλης είπε ότι προφανέστατα εννοούσε όσους κατείχαν θέσεις με πολιτικό ρόλο, κάτι που σημαίνει θέσεις από αυτήν του γενικού γραμματέα υπουργείου και πάνω. Ερωτηθείς γιατί δεν ανέφερε τη θέση του αυτή στο βιογραφικό του, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού τόνισε: «Εγώ είχα οργανική θέση στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το παλαιό υπουργείο Προεδρίας, και από αυτή τη θέση στην οποία ήμουν Ειδικός Επιστήμων πολλά χρόνια- που σημαίνει ότι εγώ δεν ήμουν μόνιμος υπάλληλος- αποσπάστηκα κατά τον τελευταίο ένα χρόνο στη γενική γραμματεία Συντονισμού σε θέση προϊσταμένου Διοίκησης, δηλαδή σε μία καθαρά διοικητική θέση. Επομένως δεν θεωρώ ότι αυτό είναι μία λεπτομέρεια τεχνική η οποία έπρεπε να περιλαμβάνεται».

Σχετικά δε με την απόσπασή του είπε ότι επρόκειτο για «κινητικότητα στο Δημόσιο». Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε «προκηρύχθηκαν κάποιες θέσεις στη γενική γραμματεία Συντονισμού και ζητούσαν στελέχη διοικητικά που να είχαν επάρκεια και να μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις θέσεις. Δεν έμπαινε κανένα πολιτικό κριτήριο. Ήταν μία τυπική δημόσια υπηρεσία. Όταν αναφέρεται το Μαξίμου, όλοι εννοούν τους πολιτικούς συμβούλους, εμείς δεν ήμασταν μετακλητοί υπάλληλοι, ήμασταν υπάλληλοι κανονικοί του δημοσίου» είπε.

Το «Ποτάμι» δεν προχώρησε σε περισσότερα σχόλια. Αρκέστηκε να δηλώσει, όταν επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του η ελληνική έκδοση της Huffington Post ότι «ήταν διοικητικός υπάλληλος και όχι πολιτικός. Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ήταν σαν και αυτόν. Δεν επρόκειτο για μια πολιτική επιλογή.»