You're In Then You're Out

“Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα,” προειδοποιεί σε σημερινή του συνέντευξη στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γκίκας Χαρδούβελης. Αυτό φυσικά, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, μέσα από τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου, δηλώνει πως απεύχεται το σενάριο δεύτερων εκλογών, ελπίζει στην αυτοδυναμία, ενώ σημειώνει: “θα ήμασταν παρανοϊκοί εάν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την Ε.Ε.”. Τι θα κάνει όμως αν η διαπραγμάτευση δεν τον βγάλει εκεί που επιθυμεί; Σχέδιο για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προφανώς δεν υπάρχει, αλλά όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δώσει μια σαφή απάντηση στο ερώτημα αυτό, τα σενάρια ατυχήματος θα συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της διεθνούς και εγχώριας κοινής γνώμης, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χώρα.

Η επιστολή του προς τους Γερμανούς πολίτες, η οποία δημοσιεύεται στη Handelsblatt και την οποία θα βρείτε ολόκληρη εδώ, είναι μιας πρώτης τάξεως προσπάθεια να επαναλανσαριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως λογική δύναμη στο εξωτερικό. Συνεχίζει όμως να μην απαντά το κεντρικό ερώτημα αυτών των εκλογών: τι θα κάνετε αν η Angela Merkel σας πει όχι;