Στη δικαιοσύνη ο φάκελος Παπαντωνίου - "Όχι" στη δίωξή του από την Ολομέλεια λόγω παραγραφής

Στην τακτική Δικαιοσύνη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες όπως αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μυστική ψηφοφορία.

Παράλληλα, η Ολομέλεια έκανε δεκτή  την πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη μη δίωξη του πρώην υπουργού με τις κατηγορίες για απιστία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Υπέρ της μη δίωξης για απιστίας υπέρ ψήφισαν 205, ενώ εναντίον τάχθηκαν 27. Υπέρ της μη δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υπέρ ψήφισαν  202 ενώ κατά τάχθηκαν 32.

 

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε το ΚΚΕ, καθώς σύμφωνα με δήλωση που ανέγνωσε στο Σώμα, ο Θανάσης Παφίλης, «το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξεχωριστή, από το πόρισμα, δήλωση, με την οποία τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί. Γι΄ αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία».

Το Ποτάμι είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής και είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «ναι» στην άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και για τα δύο αδικήματα διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί.

Πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας ζήτησε το λόγο προκειμένου να υπογραμμίσει πως δεν πρέπει να περάσει η λανθασμένη υπόθεση στα ΜΜΕ για το «όχι» στην περίπτωση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικής δραστηριότητες. «Στην περίπτωση αυτή το όχι προσδιορίζει ουσιαστικά την αναρμοδιότητα της Βουλής, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, για να μην υπάρξει ένα λάθος μήνυμα γι΄αυτό που θα ψηφίσει το Σώμα», είπε ο Κ. Τσιάρας.

To σκεπτικό

Συνοπτικά, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης,  μετά από τρίμηνη εργασία, είχε εισηγηθεί, με το πόρισμά της, στην Ολομέλεια:

-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής).
-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.