Συνεχείς οι ανατροπές στο Κυπριακό: Αναχωρεί για την Ελβετία ο Γκουτέρες

Ένα νέο επεισόδιο παίχτηκε στο θρίλερ των συνομιλιών στην Ελβετία για το Κυπριακό, με την ανακοίνωση της επιστροφής την Πέμπτη του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά.

Την επιστροφή Γκουτέρες ανακοίνωσε και επισήμως ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για τους λόγους της μετάβασης του κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά και αν υπάρχει άρση του αδιεξόδου, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «ο γ.γ. του ΟΗΕ αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα χρειαστεί αύριο Πέμπτη».

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» είχε τονίσει, σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ερωτηθείς τι άλλαξε και επιστρέφει στην Ελβετία ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται».

Σημαντική χαρακτήρισε την επιστροφή του γ.γ. του ΟΗΕ και την παρουσία του στη Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι την τελευταία φορά που ήρθε συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την διαπραγμάτευση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και έκανε λόγο για αργή πρόοδο.