Τσακαλώτος: Η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί κλειδί για την ελάφρυνση του χρέους

Η συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ μετά το 2022 αποτελεί «κλειδί» για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο: “Τα πλεονάσματα 2%, σε συνδυασμό με τη συμφωνία ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, διασφαλίζουν ότι θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους” τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτό, πρόσθεσε, θα βοηθήσει τον Ντράγκι «να μας βάλει εν καιρώ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι πολύ καλύτερη από αυτή του Eurogroup του 2012, η οποία “προέβλεπε τη βιωσιμότητα του χρέους με εξωπραγματικές υποθέσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα (4,2% του ΑΕΠ την επόμενη πενταετία) και τους ρυθμούς ανάπτυξης”. και συνέχισε λέγοντας πως “το ΔΝΤ έλεγε τότε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά το έκανε αναγκαστικά, επειδή τότε συμμετείχε στο πρόγραμμα και δεν είχε άλλη επιλογή”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι καλύτερη από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου, ενώ σημείωσε, ότι στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup “δεν υπάρχει αναφορά στο ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν «αν χρειαστεί». Η φράση αυτή υπάρχει μόνο για τα μακροπρόθεσμα μέτρα”.