Τσίπρας στο υπουργικό: "Έρχεται κύμα επενδύσεων - Ζεστό χρήμα θα εισρεύσει - Δικαιωθήκαμε!"

Πανευτυχής, αισιόδοξος κι άκρως ικανοποιημένος εμφανίστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup, στην έξοδο στις αγορές, τα ελληνικά ομόλογα, το «Noor 1» και τις εκλογές.

«Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια», είπε ο πρωθυπουργός. «Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος», κι επεσήμανε πως «το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα που βλέπουμε την έξοδο».

Ακόμη τόνισε ότι η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας είναι μία πολύ σημαντική απόφαση.

“Η δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, είναι μια έμπρακτη στήριξη που θα πάρει τη μορφή αποθεματικού για κάθε ενδεχόμενο,” επεσήμανε “ακόμη κι αν τα ελληνικά ομόλογα υποστούν πιέσεις. Αίρει κάθε αβεβαιότητα και καθιστά ασφαλή και εφικτή την έξοδο από το πρόγραμμα.”

Ακόμη δήλωσε “χωρίς υπερβολές και πανηγυρισμούς, αισθανόμαστε δικαιωμένοι για πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του 2015. Πολύ περισσότερο όταν, τρεις εβδομάδες νωρίτερα, είχαμε απορρίψει μια πρόταση που δεν ανταποκρινόταν στη συγκυρία και στις ανάγκες.”

Για τα ελληνικά 10ετή ομόλογα είπε ότι “σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης, με επιτόκιο γύρω στο 5,5%. Αυτό αποτελεί κριτήριο, είναι ένας ποσοτικοποιημένος δείκτης για να δει κανείς αν ισχύουν όσα λένε στην ΕΕ ή όσα λένε εδώ στρατευμένα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση, που μιλούν για αποτυχία στο Eurogroup.”

Και επανέλαβε ότι έρχεται κύμα επενδύσεων αφού “Με την άρση της αβεβαιότητας θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά και στην οικονομία το επόμενο διάστημα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης ίσως και πιο ψηλά από όσο είχαμε προβλέψει.”

Για τα σκάνδαλα όπως Υγεία, Siemens, Novartis, τα εξοπλιστικά, την υπόθεση Παπαντωνίου, το «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά και το «Noor 1» τόνισε: “Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξεταστούν αυτές οι υποθέσεις.”

Επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι ακόμη, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τους ξεκαθάρισε ότι φέτος το καλοκαίρι, δεν θα κάνουν διακοπές.

“Για εμάς δεν υπάρχει διάστημα καλοκαιρινών διακοπών. Η Βουλή θα κλείσει για λίγες ημέρες, αλλά θα πρέπει να περάσουμε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση και αδράνεια. Πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό και νομοθετικό μας έργο. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες.”

Ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ταξιδέψει για Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

Το επόμενο διήμερο θα πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής με κυρίαρχα θέματα τα ζητήματα της μετανάστευσης, της απασχόλησης, της ασφάλειας και της άμυνας, της ανάπτυξης και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.