Συμφωνία στο Eurogroup: 'Εκλεισε η αξιολόγηση - Εκταμιεύονται 8,5 δις ευρώ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22.00 το Eurogroup και κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων συνδέεται με την ανάπτυξη.

Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά. Τέλος, θα δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στο 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018, αρκεί να μείνει προσηλωμένη στους στόχους.

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα θα γυρίσει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης

“Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών. Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν όσο αυτό χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος. Το eurogroup μελέτησε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σενάρια και επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του προς την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης με ποσό 8.5 δις ευρώ. Το eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup