Το αδιέξοδο της κυβέρνησης για το χρέος: «Συμβιβασμός ή περιπέτεια»

Σε απελπισμένη αναζήτηση της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν βρίσκονται τα στελέχη της κυβέρνησης.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι πολλές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η κόντρα με τον Σόιμπλε επικίνδυνη και εναποθέτουν τις ύστατες ελπίδες στη Σύνοδο Κορυφής στις 22/6.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται μόνο μία «καθαρή λύση» όπου ΕΚΤ και ΔΝΤ θα προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Χθες, σύμφωνα με πηγές, συνεδρίασε η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου προκειμένου να εξετάσουν τα ως τώρα δεδομένα της κατάστασης.

Είναι πάντως γεγονός ότι τα περιθώρια επιλογής δεν είναι πολλά. Είτε θα πρέπει η ελληνική πλευρά να συμβιβαστεί με μία πιο ευέλικτη πρόταση που επεξεργάζεται το Παρίσι, εν είδη παραλλαγής της πρότασης που παρουσιάστηκε στις 22 Μαΐου και που θα ανοίγει παράθυρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Εναλλακτικά, λέμε «όχι» και πάμε για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής. Κάτι ιδιαίτερα επίφοβο καθώς μπορεί να προκύψει πολιτική κρίση με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία.

Όσο για την προοπτική ένταξης στο QE, πολλά κυβερνητικά στελέχη δείχνουν στην τελική επιλογή Ντράγκι. Και εφόσον δεν μπορεί κανείς να ξέρει ακόμη τι θα αποφασίσει ο διοικητής της ΕΚΤ, το Μαξίμου ρίχνει τους τόνους για το QE, που προϋποθέτει την ανοχή της Γερμανίας τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.